• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Beyonce’s Ivy Park beschuldigd van slavenarbeid

Beyonce’s Ivy Park beschuldigd van slavenarbeid

Door Wendela van den Broek

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Ivy Park, het sportieve merk dat popster Beyonce samen met Arcadia’s Topshop lanceerde, ligt amper een maand in de winkel, of het is al verwikkeld in een schandaal. Ivy Park werd volgens Beyonce gecreëerd om ‘vrouwen te steunen en te inspireren’. Daar zou niets van waar zijn. Het merk wordt beschuldigd van het gebruik van slavenarbeid.

Volgens de Britse krant The Sun on Sunday beschuldigt Jakub Sobik, een medewerkster van de organisatie Anti-Slavery International, Ivy Park van het gebruik van zogenaamde ‘sweatshops’ voor het vervaardigen van de lijn. Een anonieme naaister bij het bedrijf MAS Holdings uit Sri Lanka, dat 74.000 arbeiders in dienst heeft, waarvan 70 procent vrouwen, is uit de school geklapt. “Als ze het hebben over vrouwenrechten, is dat slechts voor de buitenlanders,” aldus de naaister. “Ze willen dat buitenlanders geloven dat alles in orde is.” Volgens haar verdienen naaisters in Sir Lanka slechts 4,30 pond per dag (5,46 euro)

Hoewel MAS geen wetten overtreedt, en meer dan de minimumloon van 13.500 rupees uitkeert aan arbeiders, vindt Anti-Slavery International dat het bedrijf eerder een loon van om en nabij 43.000 rupees zou moeten uitbetalen. ”Bedrijven als Topshop zijn verplicht de waarheid te achterhalen,” aldus Sobik.

Een woordvoerder voor Topshop verdedigde de collectie. “Ivy Park hanteert een rigoureus ethisch handelsbeleid. Wij zijn er juist trots op dat we onze leveranciers en fabrieken aan een streng beleid van inspecties en controles onderwerpen. We verwachten dat onze leveranciers voldoen aan onze gedragscode en we steunen hen hierin.”

Beyonce
Ivy Park