• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Binnenkort cosmetica keurmerk

Binnenkort cosmetica keurmerk

Door FashionUnited

31 jan. 2003

In het voorjaar van 2003 verschijnt een keurmerk voor cosmetica. Het keurmerk komt er op initiatief van het Nationale Huidfonds dat hieraan enkele jaren heeft gewerkt. Vanuit de cosmeticawereld kwam weinig of geen medewerking. Cosmeticahuizen vinden dat een merk voor kwaliteit staat,en dus al een keurmerk is, zo lezen wij op MKB-Net.

Jan Bos voorzitter van het Huidfonds en tevens dermatoloog, vindt het hoog tijd worden voor een keurmerk. Bos: "Door alle reclame voor cosmetica hebben mensen het idee dat ieder huidprobleem met een zalfje kan worden opgelost. Goedgelovigen gaan er vanuit dat crèmes en zalfjes echt helpen tegen wallen, cellulitis, groeven in het gelaat of deuken in de dijen."

Het cosmeticakeurmerk van het Nationale Huidfonds staat voor drie dingen: het product voldoet aan de Nederlandse en Europese wetgeving, het is vrij van allergenen, en wellicht het belangrijkste: het doet geen valse beloften. Met de komst van het keurmerk kunnen cosmeticabedrijven niet straffeloos meer van alles over hun product beweren. Als een product werkelijk effect zou hebben op bindweefselveroudering of rimpels, zou het een geneesmiddel zijn. En voor geneesmiddelen gelden veel strengere regels, weet Bos.