• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Blogs in business: Fashionista Chloe

Blogs in business: Fashionista Chloe

Door Anne Buis

13 jul 2015

Mode

Bloggers zijn niet meer weg te denken uit het modelandschap. Mode bloggen is inmiddels een fulltime baan waarin het draait om content, branding en strategie. De invloed van bloggers reikt verder dan ooit en dus staan grote merken voor ze in de rij. Hoe doen fashion bloggers dat? En hoe werken ze samen met brands? Fashionunited.nl vraagt het ze. In aflevering 7: Chloe Sterk (26), de blogger achter ‘Fashionista Chloe’. Wanneer ben je begonnen met bloggen?
“In maart vier jaar geleden. Ik kom uit Nijmegen en studeerde toen aan TMO Fashion Business School in Doorn. Een vriendin van mijn moeder zei ‘moet jij niet gaan bloggen’ en dat leek me wel leuk, dus dat ben ik gewoon gaan doen. Ik herinner me nog dat ik superblij werd van het eerste armbandje, dat mij werd opgestuurd.”

Hoe snel kreeg je succes?
“Best wel geleidelijk eigenlijk. Maar in het begin vond ik het wel snel gaan hoor, dan zie je hoe je vanuit het niets steeds meer volgers krijgt. In het begin was het lastig om er je geld mee te verdienen, maar nu is dat gelukkig niet meer zo.”

Hoeveel bezoekers heb je nu?
“Ik heb zo’n 24.000 tot 25.000 unieke bezoekers per maand.”

Wat maakt jou anders dan andere bloggers?
“Veel fashion bloggers schrijven alleen over mode, maar ik merkte een tijd geleden dat ik meer wil dan alleen maar fashion. Mijn basis is nog steeds mode, begrijp mij niet verkeerd, maar heb mijn website nu uitgebreid met interviews en reisartikelen. Zo heb ik onlangs Valerio Zeno en Dave Mantel geïnterviewd. Dat loopt heel goed.”

Hoe zien je dagen eruit?
“Ik heb geen vast ritme in mijn dagen en weken. Vaak gaat alles door elkaar, van projecten, reizen, schrijven tot tussendoor sporten. Ik ben bijvoorbeeld net vier dagen naar Berlijn geweest voor Olympus, en nu ben ik weer even thuis. Onlangs ben ik naar Dubai geweest en voor McGregor heb ik de Grand Prix in Monaco bezocht. Maar soms zit ik ook twee weken thuis te werken hoor, dan shoot ik outfit posts, schaaf ik aan mijn mediakit of zit ik een hele dag thuis e-mails te beantwoorden. Ik krijg veel mails, en je wilt toch zoveel mogelijk verzoeken op een persoonlijke manier beantwoorden. Maar mijn hele dagelijks leven is heel erg veranderd sinds ik vier jaar geleden ben gaan bloggen.”

Wat is er allemaal veranderd?
“Werk en privé lopen door elkaar en dat is soms best lastig. Als je jarig bent bijvoorbeeld, dan weet je dat je veel likes krijgt als je een foto post op Instagram. Maar als je dan met je vrienden een leuk feestje aan het vieren bent, en ineens zegt ‘we moeten nu een foto maken, want nu is het licht goed en straks wordt het donker’ kijken ze wel een beetje raar op. En omdat je vanuit huis werkt, denken veel mensen dat je ‘wel even tijd hebt’.”

Je woont in Nijmegen, terwijl de meeste bloggers in Amsterdam wonen…
“Ik wilde eerst heel graag in Amsterdam wonen, maar ik merkte dat de Amsterdamse bloggers wereld verzadigd raakte. Ik heb nu naamsbekendheid opgebouwd, dus het is ook niet nodig om overal bij te zijn. De klussen in het buitenland leveren mij veel meer op, dus daarvoor hoef je niet per se in Amsterdam te wonen. Ik ben nu net terug uit Berlijn, en straks ga ik weer naar Zuid Frankrijk.”

Ga je ook naar fashionweeks?
“Als reporter ben ik naar twee shows en een event van het Zalando presents 10 Days Downtown-programma geweest. Ik had meer uitnodigingen voor shows in Amsterdam, maar dit viel samen met mijn reis naar Zuid-Frankrijk. Ik ben verder ook naar de shows in Parijs, Milaan, Kopenhagen, Stockholm en Berlijn geweest. Milaan vind ik geweldig; iedereen is heel leuk en hartelijk daar.”

Kan je iets meer vertellen over hoe een outfit post in z’n werk gaat?
“Mijn vader maakt de foto’s, hij is eigenlijk tuinarchitect. Ik woon nog thuis dus ideaal. Meestal shooten we om de dag outfit posts, maar in de winter fotograferen we meerdere outfits op een dag als het mooi weer is. Voorafgaand aan de shoot bepaal ik de locatie en look. We maken foto’s en thuis begin ik aan de bewerking. Onbewust gaat daar altijd meer tijd in zitten, soms ben ik er wel 2,5 uur mee bezig.“

Ben je meer blogger of ondernemer?
“Ondernemer. Bij de naam ‘blogger’ denk ik meteen ‘dat kan iedereen’. Ik ben goed in netwerken en deals sluiten.”

Hoe word je benaderd om samen te werken met merken? Direct of via PR-bureaus?
“Ik word bijna altijd via e-mail benaderd. How-to-wear posts zijn altijd interessant voor een merk, en die worden ook goed gelezen. Zo heb ik een tijdje geleden een blog gemaakt voor schoenenmerk Xsensible. Het product heb ik gekoppeld aan een blogpost over citytrips, waarin ik verschillende looks liet zien met die schoenen: een avondlook, strandlook en een look voor als je bezienswaardigheden gaat bekijken. Veel winkels die deze schoenen verkopen deelde de blog, ik werd in een aantal nieuwsbrieven geplaatst en de blog werd duizenden keren gelezen.”

Op welke manier verdien je aan bepaalde deals?
“Meestal is het een combinatie van een financiële vergoeding en kleding. Onderhandelen doe ik via de mail, dan staat het zwart op wit en kan je uitleggen hoe je aan zo’n bedrag komt. Ik wil verder niet uitweiden over mijn financiën, maar het hangt voornamelijk af van het soort opdracht en hoeveel tijd het vraagt. Een link plaatsen kost minder dan een project verspreid over 5 maanden, waar je bijvoorbeeld 5000 euro voor krijgt. Maar zulke bedragen vraag ik natuurlijk niet als ik een trip ga maken en alles voor mij betaald wordt.”

Heb je vaste deals met brands?
“Ik heb een vaste samenwerking met Olympus en ik werk regelmatig samen met andere merken zoals Baum und Pferdgarten en Emporio Armani.”

Welke brands staan nog op je verlanglijstje?
“Er staan niet echt merken op mijn verlanglijstje. Ik wil dingen doen waar ik gelukkig van word. Mode is leuk, maar de combinatie met het reizen maakt mijn site tot een succes.”

Hoe kan je leven van je blog?
“Ja, maar ik woon ook nog thuis. Ik zou in principe van mijn site kunnen leven als ik op mezelf zou wonen, maar dan zou ik iets minder op grote voet moeten leven.”

En hoeveel tijd ben je aan je blog kwijt?
“Heel veel tijd. Maar ik ben onlangs wel gestopt met 7 dagen per week aan mijn blog werken. Ik post bijvoorbeeld niet meer op zaterdag, want dan zijn er een stuk minder bezoekers. En dan heb ik ook even rust op vrijdagavond.”

Heb je verschillende strategieën voor al je social mediakanalen?
“Instagram zie ik als een CV, waar je laat zien wat je allemaal doet, en daar post ik vooral mooie plaatjes. Facebook gebruik ik als aankondiging, en vanuit daar genereer ik ook veel traffic op mijn blog. Twitter gebruik ik voor korte berichten, Snapchat is vooral voor mensen die mij persoonlijk willen leren kennen.”

21.000 volgers op Instagram, hoe is je dat gelukt?
“Er zijn veel manieren: merken en andere bloggers re-posten mijn content, ik gebruik veel hashtags tijdens evenementen en je merkt ook dat mensen mij gaan opzoeken wanneer ze iets over mij hebben gelezen.”

Als modebedrijven met je willen samenwerken, waar moeten ze dan aan voldoen?
“Het moet bij mij passen en ik wil niet dat het overkomt als geforceerde sponsoring. De producten moeten dus wel aansluiten bij mijn blog. Mijn kledingstijl is niet uitgesproken glamour. Liever platte schoenen dan hakken, maar wel naar de Jimmy’s in Monaco, dat ben ik.”

Waar moeten bedrijven op letten als ze met bloggers benaderen?
“Het is belangrijk om goed te kijken naar wat een blogger doet en wat er echt bij diens stijl past. Veel bedrijven sturen standaard mails naar een stuk of 15 bloggers. Dat werkt niet. Ik krijg ook veel aanvragen van bedrijven die zeggen ‘we willen wat doen’, maar verder geen idee hebben hoe het werkt, en die moet je bij de hand pakken. Tevens ze moeten er begrip voor hebben dat een blogger werkt voor zijn geld. Als een webshop vraagt of ik een product wil promoten, kan het zomaar zijn dat ik uit 93.000 producten uit de online winkel iets moet kiezen. Dat kost tijd en daar hangt een prijskaartje aan. Je wordt daar ook wel strenger in. Laatst zei een bedrijf ‘daar hebben wij geen budget voor’ en dan moet ik ook zeggen ‘helaas, dan niet’.”

Welke toekomstplannen heb je voor je blog?
“Ik wil nog meer reizen en mijn blog uitbreiden. Ook wil ik meer doen met mijn Youtube-kanaal en meer video’s maken. Het vloggen over mijn reizen gaat goed, dus dat ga ik ook meer uitbouwen.”

Hoe ziet een bloggersbaan er in de toekomst uit volgens jou?
“De bloggerswereld wordt alleen maar groter. Maar tegelijkertijd komt er ook een selectie, waarin er een kleine groep ontstaat die er echt toe doet. Het is belangrijk dat bloggers een goede niche kiezen, en dat het blijft gaan om de kwaliteit van de content in plaats van de volgersaantallen.”

Hoe lang wil je zelf nog bloggen?
“Geen idee. Ik zie om me heen bekenden die al grote levenskeuzes maken, zoals trouwen en kinderen. Ik hoef dat nu nog niet, maar wie weet hoe dat over een paar jaar is. Ik vind het belangrijk om te doen wat je leuk vindt. Ik word op dit moment erg gelukkig van het reizen en alles wat er bij komt kijken. Als ik te lang op een plek ben, word ik onrustig. Op dit moment pak ik alles aan.”

Blogs in Business
fashionista chloe