• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Bont voor Dieren roept op tot Europees importverbod huisdierenbont

Bont voor Dieren roept op tot Europees importverbod huisdierenbont

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

DNA-onderzoek toont hondenbont in Nederlandse winkels aan In Nederlandse winkels wordt hondenbont verkocht. Dit is de uitkomst van DNA-onderzoek uitgevoerd door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam in opdracht van Bont voor Dieren. Modeketen Didi verkocht afgelopen winter truien versierd met bontpompoenen die gemaakt zijn van hondenbont. Bij navraag door Bont voor Dieren beweerde Didi dat het hierbij gaat om konijnenbont. Het onderzoek toont aan dat producenten liegen over de herkomst van het bont dat zij verkopen. Konijnenbont wordt dikwijls ingezet als dekmantel voor huisdierenbont.

De steekproef omvat 95 artikelen waarin bont is verwerkt, waaronder kattenspeeltjes, haaraccessoires, kleding en beeldjes bekleed met bont. Van vijf artikelen is aangetoond dat ze gemaakt zijn van hondenbont. Het betreft naast de Didi-trui, twee poezenbeeldjes (o.a.geleverd door cadeaufirma Ten Bos uit Leidschendam), een haarelastiek met bontbal en een kattenspeeltje (een zogeheten bontmuis van het merk Van Riel Distripet). Bont voor Dieren roept Europarlementariërs op vóór 16 april een verklaring te tekenen waarin de Europese Commissie wordt verzocht om een handelsverbod in honden- en kattenhuiden. Elk jaar worden in Azië 2 miljoen honden en katten op afschuwelijke wijze gedood voor hun vacht. In Aziatische landen zoals China, de Filippijnen, Korea en Thailand worden honden en katten gevangen van de straat, dan wel onder erbarmelijke omstandigheden worden gefokt. De dieren worden op gruwelijke wijze doodgeslagen, doodgestoken of gewurgd. Dikwijls worden ze nog levend gevild. Het leer en bont wordt over de hele wereld verhandeld, inclusief Europa. Vooral Duitse herders en Sint Bernard honden worden slachtoffer van de bonthandel. De Verenigde Staten kondigde in 2000 al een handelsverbod af voor huisdierenbont. Productinformatie ontbreekt bij bontartikelen af komstig uit het Verre Oosten meestal volledig. Als er al een indicatie over de herkomst wordt gegeven gebeurt dat in verhullende benamingen zoals gae-wolf of Chinese wilde hond. Een artikel wordt nooit aangeduid met honden- of kattenbont. Hieruit blijkt dat producenten zich er terdege van bewust zijn dat consumenten geen producten kopen als het van huisdierenbont gemaakt is. Dit DNA-onderzoek toont de leugens aan van de bonthandel over de herkomst van hun producten.

Volgens de onderzoekers van het AMC is het aangetroffen hondenbont slechts het topje van de ijsberg. Onderzoeker dr. T. van der Kuyl: "Uit veel bont is geen DNA meer te isoleren. Na de dood van een dier breekt het DNA af en bont ondergaat ook nog eens vele bewerkingen waardoor DNA verder verdwijnt. Het wil dus niet zeggen dat niet nog meer bontitems gemaakt zijn van honden- of kattenbont. Het onderzoek toont aan dat het hondenbont in allerlei producten wordt verwerkt."

Bont voor Dieren roept op tot een Europees importverbod voor producten van honden en katten. Dit verbod kan gehandhaafd worden met een verplicht DNA certificaat als importvereiste. De informatie die producenten nu leveren is absoluut onbetrouwbaar. Producenten en leveranciers beweren maar al te graag dat het artkelen van imitatiebont betreft of van konijnenbont.

Dieren