• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Britse Edward Crutchley en Amerikaans modeduo Colovos winnen Woolmark Prize 2019

Britse Edward Crutchley en Amerikaans modeduo Colovos winnen Woolmark Prize 2019

Door Marjolein Stormezand

18 feb 2019

Mode

De winnaars van de International Woolmark Prize 2019 zijn afgelopen weekend tijdens de Londen Fashion Week bekend gemaakt. De Britse ontwerper Edward Crutchley mocht de prijs voor beste mannenmodeontwerper in handen nemen, het Amerikaanse modeduo Colovos die van beste vrouwenmodeontwerper. Crutchley werd ook de winnaar van de Innovation Award, een prijs, zoals de naam al doet vermoeden, uitgereikt aan de ontwerper met de meest innovatieve of duurzame productie- of ontwerpideeën. Zowel Edward Crutchley als Colovos ontvangen elk 200.000 Australische dollar (omgerekend 126.327 euro) om de ontwikkeling van hun bedrijf te ondersteunen.

Beeld: collectiebeeld Edward Crutchley via Mitchell Oakley Smith.

Jury International Woolmark Prize onder indruk van Britse mannenmodeontwerper Edward Crutchley

De juryleden, waaronder modeontwerper Alber Elbaz en Business of Fashion hoofdredacteur Tim Blanks, waren onder de indruk van Crutchleys ‘aangeboren begrip en waardering voor ambachtelijk textiel’. Crutchley verkent middels zijn ontwerpen mondiale culturele referenties en zoekt de grens op van vorm, silhouet en oppervlakte. "Ik denk niet dat er ooit een ontwerper als Edward Crutchley in de competitie is geweest. Ik vind hem als winnaar en als boegbeeld van creatief innovatief wolgebruik in de mode-industrie zo opwindend. Ik kan niet wachten om te zien wat er gaat gebeuren”, aldus Tim Blanks in een verklaring op de Woolmark Prize website.

Michael en Nicole Colovos winnaar beste vrouwenmode International Woolmark Prize 2019

Het winnende ontwerpersduo Michael en Nicole Colovos won de prijs voor de beste vrouwenmode. Volgens de juryleden vanwege diens ‘pure ontwerpesthetiek, functionaliteit en innovatieve gebruik van super lichte wol’. De op maat gemaakte damescollectie met een verwijzing naar sportkleding en werkkleding bestaande uit jassen, broeken en rokken zijn gemaakt van wol en zijn volledig traceerbaar, kleur- en krimpbestendig

Beeld: collectiebeeld Colovos via Mitchell Oakley Smith.

Voor de International Woolmark Prize kwamen dit jaar meer dan 300 aanmeldingen binnen uit meer dan 46 landen. De 12 geselecteerden die doorgingen naar de finale (Albus Lumen - Australië, Angel Chen - China, Brandon Maxwell - de Verenigde Staten, Cmmn Swdn - Zweden, Colovos - de Verigde Staten, Daniel w. Fletcher - Verenigd koninkrijk, Edward Crutchley - Verenigd Koninkrijk, I Am Chen - Hong kong, Nicholas Daley - Verenigd Koninkrijk, Willy Chavarria - Verenigd Koninkrijk, Yohei Ohno - Japan, Youser - Korea) kregen 70.000 Australische dollars (ruim 44.000 euro) toegekend om een collectie, bestaande uit zes outfits, te creëren voor de finale. Tijdens dit proces werden zij bijgestaan door experts.

"Er waren 12 geweldige ontwerpers van over de hele wereld waaruit we mochten kiezen. Het was mooi om ontwerpen uit landen zoals Korea, China en Zweden te zien, omdat we soms, als we over mode denken, denken dat alles in Parijs gebeurt. Dit was een reminder dat de wereld groot is en mode overal vandaan komt”, verklaart Alber Elbaz op de website van Woolmark Prize. Naast Elbaz, bestond de jury dit jaar uit Tim Blanks (hoofdredacteur Business of Fashion), Laura Brown (hoofdredacteur InStyle), Julie Davies (general manager The Woolmark Company), David Fischer (Highsnobiety), Colette Garnsey (voorzitter Australian Wool Innovation), Gwendoline Christie (actrice), Marc Goehring (032c), Gert jonkers (oprichter en hoofdredacteur Fantastic Man), Floriane de Saint Pierre (oprichter Floriane de Saint Pierre et Associés) en Sara Sozzani Maino (hoofdredacteur Vogue Italia).

Beeld Woolmark Prize website

Colovos
EDWARD CRUTCHLEY
International WoolMark Prize
mannemode
Michael en Nicole Colovos
vrouwenmode
Woolmark Prize