Broekman: Veiligheid is een mentaliteit
bezig met laden...
Dervingen van soms wel vijf procent door winkeldiefstal. Personeel dat lastig wordt gevallen of bedreigd. Het is duidelijk: de Nederlandse detaillist móet investeren in veiligheid. Maar hoe? Volgens Tom Broekman, winnaar van de Retail Jaarprijs 2003 in de categorie Storedesign, is een veiliger toekomst vooral een kwestie van wederzijds begrip.
Broekman is een telg uit de Broekmanfamilie; een begrip in Utrecht door de succesformules van Broekman Men's Fashion en De Rode Winkel. Onlangs won hij met de Rode Winkel in de Lange Elisabethstraat de Retail Jaarprijs in de categorie Storedesign. De vernieuwde zaak, met onder andere een verlicht plafond dat van kleur kan veranderen, is inderdaad zeer uitnodigend.
Op het eerste gezicht zou de willekeurige bezoeker van de winkel niet zeggen dat hij scherp in de gaten wordt gehouden. De goederen in de winkel zijn echter op verschillende manieren beveiligd. In de eerste plaats ligt die beveiliging in de opleiding van het personeel, dat doorlopend wordt getraind in het omgaan met criminaliteit. Verder zijn er naast de alarmpoortjes metaaldetectoren geïnstalleerd. Wanneer iemand binnenkomt met een speciaal geprepareerde tas, gaat bij bepaalde werknemers een trilalarm af. In de hele winkel hangen verder camera's. En ook de goederen zelf zijn door middel van nieuwe technologie beveiligd.
Broekman toont enkele met aluminium folie gevoerde tassen. "Eigenlijk zouden deze verboden moeten worden. Ze zijn duidelijk speciaal ontworpen om met gestolen goederen door de poortjes te kunnen lopen, zonder dat het alarm afgaat. Ze worden voornamelijk gebruikt door veelplegers. Die groep is nu echter bijna niet aan te pakken, net als de groep onbetrouwbaar winkelpersoneel. Detaillisten mogen in verband met de privacywetgeving namelijk geen database aanleggen, waarmee zij elkaar op de hoogte zouden kunnen brengen van het uiterlijk en de namen van deze personen."
Ook de politie mag de namen van notoire dieven niet prijsgeven. Broekman: "De enige manier om ze van stelen af te brengen, is door strengere straffen uit te delen. Men moet weten hoe groot de werkelijke schade is die door winkeldiefstal wordt veroorzaakt. Vaak denkt het publiek dat we verzekerd zijn tegen dit soort onkosten. Die mentaliteit zie je ook bij geweldplegers of vandalen als windowscratchers. Door hen hard aan te pakken en begrip te kweken voor onze situatie, zou er veel kunnen veranderen. Daar zijn nu ook betere mogelijkheden voor: sinds kort is het bijvoorbeeld niet meer nodig winkeldieven civielrechtelijk te vervolgen. Daardoor kunnen winkeliers gedorven inkomsten direct op hen verhalen. Dat kan veel tijd en moeite besparen."
Mitex heeft met veel hard werk de overheid ook al op verscheidene zaken kunnen attenderen. Broekman zou daarbij verder willen pleiten voor een beleid waarbij politiek, politie en ondernemers beter samenwerken. Broekman: "Op de politie moeten we vaak lang wachten. En we kunnen ook nog steeds niet elektronisch aangifte doen. De politiek zou ons kunnen helpen door toestemming te geven voor het bijhouden en uitwisselen van databanken. Verder zouden ze het bezit van ontlabelaars en geprepareerde tassen kunnen verbieden. Iemand die meerdere malen gepakt is op stelen, zou geen winkel meer moeten kunnen betreden."
Maar om dat te bewerkstelligen, moeten ook detaillisten onderling samenwerken. Iedereen kan meewerken door zijn eigen winkel veilig te houden. Broekman: "We zouden informatie op een goede manier moeten verzamelen en delen. Daarbij zou ik ook de grote ketens willen betrekken, die nu bijvoorbeeld vaak niet deelnemen in plaatselijke ondernemersraden. Veiligheid is namelijk alleen te bereiken wanneer iedereen zich ervoor inspant. En dat vraagt om een andere mentaliteit, bij alle partijen."