• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • C&A gaat expirimenteren met ecologische babykleding
C&A gaat expirimenteren met ecologische babykleding

Mode

C&A gaat expirimenteren met ecologische babykleding

Door FashionUnited

21 aug. 2001

Begin 2002 wil C&A Nederland ecologische babykleding gaan verkopen. Een Nederlandse katoenfabrikant gaat voor C&A ecologische katoen produceren in het West-Afrikaanse Benin. Voor de productie is men nog in gesprek met diverse partijen. Het gaat volgens het kledingconcern om een voorlopig experiment. 'Als de consument het wil, zou het prachtig zijn als al onze babykleding uiteindelijk biologisch wordt', zegt woordvoerder F. van 't Hek van C&A Nederland.

Ecologische kleding wordt op dit moment alleen op kleine schaal geproduceerd en verkocht. Milieu-organisaties lobbyen al jaren bij grootwinkelbedrijven voor ecologisch verantwoordde productie van textiel, omdat dat een doorbraak kan betekenen ten aanzien van het bestaande prijsverschil. Biologische producten zijn doorgaans duurder dan niet-biologische artikelen. 'Als de proef slaagt, gaat het om grote aantallen, wij kopen voor heel Europa in.' aldus de woordvoerder.

In 1996 werd C&A bog fel bekritiseerd door milieu- en consumentenorganisaties omdat het bedrijf kleding onder erbarmelijke omstandigheden in lagelonenlanden zou laten produceren. 'Wij hebben ons deze kritiek aangetrokken', zegt Van 't Hek. Op een congres van de Stichting Natuur en Milieu en de Alternatieve Konsumentenbond, zegde het winkelbedrijf toe de haalbaarheid van een ecologische kleding lijn te zullen onderzoeken. De eerste stappen daartoe zijn gezet. 'C&A zoekt een geschikt moment om de nieuwe kleding te introduceren, liefst zo snel mogelijk, maar niet tijdens een uitverkoopseizoen', aldus de woordvoerder.

Het winkelconcern poogt de meerkosten van ecologische babykleding voor de eindgebruiker tot nul te reduceren. 'We willen daar zo weinig mogelijk concessies in doen, omdat het natuurlijk wel moet verkopen.' Concurrenten als Vendex KBB, Hennes Mauritz en Hema en zijn afhoudend als het om ecologische kleding gaat. Zij vrezen dat de aanvoer van biologische katoen onvoldoende zal zijn, waardoor dat bij een eventueel verkoopsucces de kosten van een geheel nieuwe productielijn niet kan dekken. Bron:de Volkskrant