CBS: Nederland importeert in 2018 recordaantal katoenen shirts en overhemden

Nederland importeerde in de eerste acht maanden van 2018 213 miljoen katoenen shirts en onderhemden, het hoogste aantal gemeten ooit. Dat meldt het CBS vandaag op basis van nieuw onderzoek naar de internationale kledinghandel. In totaal werd in januari tot en met augustus ter waarde van 7,6 miljard euro aan kleding geïmporteerd, 8 procent meer dezelfde periode vorig jaar.

Iets meer dan de helft van de 213 miljoen katoenen onderhemden en shirts is bestemd voor de Nederlandse markt. Het resterende deel gaat als wederuitvoer naar het buitenland. Het CBS schrijft dat in de eerste acht maanden van 2018 ongeveer 110 miljoen shirts werden gebruikt voor binnenlands gebruik - door zowel huishoudens als bedrijven. Dit aantal is iets minder dan in het recordjaar 2006. In dat jaar werden er 112 miljoen shirts geïmporteerd voor binnenlands gebruik.

Het artikel gaat verder onder de interactieve grafiek

Er worden vrijwel geen katoenen shirts in Nederland geproduceerd. Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat er in 2017 91 miljoen shirts rechtstreeks uit Bangladesh naar Nederland werden geïmporteerd. Bangladesh is daarmee de belangrijkste leverancier. Shirts geproduceerd in dat land zijn met een importprijs van ongeveer 2 euro aanzienlijk goedkoper dan de gemiddelde importprijs van 3 euro. Andere grote shirtproducenten zijn China (21 miljoen stuks geleverd, importprijs van shirt 2,50 euro), India en Turkije (beiden 17 miljoen stuks, importprijs respectievelijk 3,20 euro en 5 euro).

CBS: Bangladesh belangrijkste leverancier T-shirts en overhemden

Shirts uit Bangladesh stegen de afgelopen twintig jaar volgens het CBS ongeveer 60 eurocent in prijs, terwijl de gemiddelde importprijs van een shirt in 2018 circa 20 eurocent hoger lag dan in 1998. De kledingexport is een belangrijke pijler voor de economie van Bangladesh, dat zich in 1980 specialiseerde als kledingproducent. Zo was in 2016 82 procent van alle Bangladese export kleding.

CBS: onderzoek naar de internationale kledinghandel 2018

Het CBS noteert dat ook overige kleding, zoals truien, jurken, overhemden, kostuums en jassen dit jaar meer wordt geïmporteerd. In de eerste acht maanden van 2018 was dit 7,6 miljard euro, 8 procent meer dan een jaar eerder. Ruim de helft hiervan komt direct uit Azië naar Nederland.

Nederland haalde in heel 2017 voor 1,9 miljard euro kleding uit China. Uit Bangladesh kwam voor 1 miljard euro aan kleding binnen. Op nummer drie staat Turkije als belangrijkste kledingleverancier; uit dit land haalden we voor 0,6 miljard euro aan kleding. Naast de directe import uit Azië komt kleding Nederland binnen via andere landen in de Europese Unie. Een deel van deze kleding is ook in Azië geproduceerd. Van deze ‘indirecte’ import vanuit Azië naar Nederland heeft het CBS geen cijfers.

Het CBS rekende uit dat de invoerwaarde uit China en Bangladesh de afgelopen twintig jaar ruim zes keer hoger is geworden. De invoer uit Vietnam is ruim verviervoudigd. De import uit Turkije en India is ongeveer verdubbeld.

Beeld van Ovan via Pexels.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN