Cottweiler en Gabriela Hearst winnen International Woolmark Prize 2017

Het Londense herenmodelabel Cottweiler van ontwerpers Ben Cottrell en Matthew Dainty is bekroond met de Menswear International Woolmark Prize 2017. De Womenswear International Woolmark Prize van dit jaar werd gewonnen door de in New York-gevestigde modeontwerpster Gabriela Hearst. De prijzen werden maandagavond uitgereikt tijdens een receptie in het Palais de Tokyo in Parijs.

Met het winnen van de prijs ontvangen Cottweiler en Gabriela Hearst beiden een bedrag van 100.000 Australische dollar (70.448 euro) dat is bedoeld voor de ontwikkeling van hun labels. Ook krijgen ze een mentor ter ondersteuning en een Woolmark-certificaat voor hun winnende collecties. Bovendien krijgen ze de mogelijkheid de collecties in grote internationale warenhuizen en boetieks als Harvey Nichols, Lane Crawford, Hudson’s Bay en Saks 5th Avenue te tonen.

De winnaars werden uitgekozen door een jury bestaande uit onder meer Lanvin-creatief directeur Bouchra Jarrar en ontwerpster Victoria Beckham voor de womenswear prijs. In het panel voor de menswear prijs zaten Shayne Oliver, creatief directeur van Hood By Air, en Vogue Hommes-hoofdredacteur Olivier Lalanne.

Cottweiler en Gabriela Hearst winnen International Woolmark Prize 2017

Cottweiler wint Menswear International Woolmark Prize 2017

Het Londense Cottweiler won met een capsulecollectie die was gericht op functionaliteit. De jury was enthousiast over Cottrell en Dainty’s gebruik van fijn merinowol en de combinatie met praktische details als gevoerde capuchons, uitneembare zakken en elastische zomen en manchetten. Lagen van merinowol waren gecombineerd met gewatteerde winddichte en waterdichte bovenkleding. Ook werd gerecycled wol gebruikt voor isolatie.

”Cottweiler viel op omdat het zo modern was,” aldus Hood by Air’s Oliver, verwijzend naar Cottweiler’s sterke presentatie tijdens de Londen Fashion Week en de samenwerking met Reebok. “Cottweiler lijkt verder te zijn dan te willen pronken en heeft vertrouwen in zichzelf en wat het laat zien. De ontwerpers weten wat ze gaan doen met de financiering en dit zal hen een duw geven naar het nieuwe niveau waar ze verdienen in te belanden,” aldus Oliver.

”Het winnen van de International Woolmark Prize geeft ons de gelegenheid wat we doen te delen met een veel groter, internationaal publiek,” aldus Cottrell en Dainty over de winst. “Maar voor ons was het beste deel de kans om te werken met ander materiaal, merinowol. We zijn altijd geïnteresseerd in het experimenteren met technologie en ontwikkeling.”

”Knitwear associeer je eigenlijk niet met ons merk,” voegt Dainty, die Cottweiler in 2012 samen met Cottrell oprichtte, toe. “Daarom wilden we iets creëren dat in uiterlijk overeenkwam met wie we zijn, maar met de eigenschappen van merinowol waarmee we te maken hadden.”

Cottweiler en Gabriela Hearst winnen International Woolmark Prize 2017

Womenswear International Woolmark Prize 2017 naar Gabriela Hearst

Modeontwerpster Gabriela Hearst, die werd geboren in Uruguay en daar opgroeide op een schapenboerderij, sleepte de International Woolmark Prize in de categorie womenswear in de wacht. Ze presenteerde een capsulecollectie die bestond uit onder andere trenchcoats, rokken en een avondjurk in slanke silhouetten, tegenover functionele baseball-jassen, sjaals, een fietsbroek en een omkeerbaar vest.

Hearst werd geprezen om haar technologische innovatie en kwalitatief vakmanschap. “We hebben voor Gabriela gekozen, omdat we vonden dat ze op elk niveau sterk was: een passie voor wol, haar geschiedenis en het gevarieerde gebruik van wol,” zegt jurylid Natalie Massenet van het British Fashion Council. “Ik heb veel geleerd toen ze vertelde over de processen en het feit dat wol niet kreukt. Ze deed het goed in het tonen van de hoog-laag combinatie van een avondjurk naar een trenchcoat en we denken dat ze een enorme toekomst zal hebben en een groot woordvoerder van wol zal zijn.”

Congratulations to this year's #WoolmarkPrize winner for womenswear, @gabrielahearst!

A photo posted by The Woolmark Company (@thewoolmarkcompany) on

In een reactie op haar overwinning, zei Hearst: “Als ontwerper is het een enorme eer om te worden erkend en ik kan niet wachten om meer merinowol in de wereld te promoten, omdat ik denk dat dit het garen van de toekomst is.”

Zo’n 75 ontwerpers uit 60 verschillende landen wereldwijd waren dit jaar genomineerd voor de International Woolmark Prize. De zes finalisten in de categorie womenswear waren Toton, Macgraw, Faustine Steinmetz, Tim Labenda, Nachiket Barve en Gabriela Hearst. Voor menswear behaalden Munn, Ex Infinities, Cottweiler, Tonsure, Bounipun en Rochambeau de finale.

Beeld: The Woolmark Company Facebook, courtesy of Woolmark

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN