Maastricht krijgt een Bijenkorf-warenhuis én een volledig vernieuwde vestiging van Vroom & Dreesmann. De twee nieuwe warenhuizen worden onder één dak gehuisvest in het huidige pand van V&D in het winkelhart van Maastricht. De Bijenkorf en V&D beslaan samen meer dan twintigduizend m² vloeroppervlakte. Het complex behoort straks tot de top van de warenhuislocaties in Nederland.

De komst van de Bijenkorf en de ingrijpende renovatie en herinrichting van V&D zijn vandaag in Maastricht bekendgemaakt tijdens een gezamenlijke persconferentie van V&D, de Bijenkorf en de gemeente Maastricht. Het ambitieuze project is de uitkomst van een unieke samenwerking tussen de twee warenhuisondernemingen, die beide onderdeel zijn van het detailhandelsconcern Koninklijke Vendex KBB. De Bijenkorf is al geruime tijd op zoek naar een mogelijkheid om in Maastricht een warenhuis te openen. Maastricht heeft zich de afgelopen jaren immers ontwikkeld tot een van de aantrekkelijkste winkel- en uitgaanssteden van Nederland, waar een inspirerend, trendsettend en dynamisch warenhuis als de Bijenkorf niet mag ontbreken. Met de komst van de Bijenkorf wordt het aanbod van internationale topmerken aanzienlijk uitgebreid en vergroot Maastricht zijn toch al niet geringe aantrekkingskracht.

De nieuwe Bijenkorf wordt gevestigd binnen de muren van het huidige pand van V&D, dat al langer op de nominatie staat voor een grondige renovatie. Het gehele pand zal worden herontwikkeld, waardoor ruim 10.000 m² meter beschikbaar komt voor de Bijenkorf en meer dan 13.000 m² voor de geheel vernieuwde V&D-vestiging.

Globaal zal het gebouw verticaal in tweeën worden gedeeld. De Bijenkorf zal worden gehuisvest in het deel dat grenst aan de Kersenmarkt, Maastrichter Brugstraat en Achter Het Vleeshuis; V&D komt terug in het deel dat wordt begrensd door de Grote Staat en de Vijfharingenstraat. Beide warenhuizen, die niet met elkaar zijn verbonden, krijgen eigen in- en uitgangen (V&D aan de Grote Staat; de Bijenkorf aan de Maastrichter Brugstraat, recht tegenover de Servaasbrug), waarmee wordt geaccentueerd dat zij onderscheidend zijn in formule en assortiment.

De Bijenkorf is een lifestyle-warenhuis met een compleet assortiment internationale topmerken en sterke eigen merken op het gebied van mode, cosmetica, accessoires, wonen, media, sport en reizen. Circa 70% van het Bijenkorf-aanbod bestaat uit internationale merkproducten. De Bijenkorf heeft thans tien vestigingen, bestaande uit drie grote flagship-stores in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam (meer dan 15.000 m²), vier zogenoemde medium-stores in Amstelveen, Arnhem, Eindhoven en Utrecht (ruim 8.000 m²) en drie mode-stores (ruim 3.000 m²), die begin september zijn geopend in Breda, Den Bosch en Groningen. Momenteel is in Enschede een elfde Bijenkorf-vestiging in aanbouw, een zogenoemde compact-store (6.000 m²) die in september volgend jaar wordt geopend. Het warenhuis in Maastricht wordt de twaalfde vestiging en zal met ruim 10.000 m² qua omvang vergelijkbaar zijn met de medium-stores in Eindhoven en Utrecht.

Vroom & Dreesmann is een warenhuis voor een brede doelgroep. Het assortiment is veelzijdig en actueel met het accent op gunstig geprijsde kwaliteitsproducten, grotendeels onder eigen merknamen. V&D is met 69 vestigingen prominent aanwezig in grote en middelgrote steden en in kleinere verzorgingsgebieden. De grootte loopt uiteen van minimaal 3.000 m² tot meer dan 15.000 m². V&D Maastricht behoort met ruim 13.000 m² tot de grootste V&D's van Nederland. Vooruitlopend op de komst van de Bijenkorf zal V&D in Maastricht spectaculair worden vernieuwd en heringericht. Op vijf etages zullen de nieuwste inzichten op het gebied van productaanbod en presentatie worden toegepast, inclusief op de hoogste etage het nieuwe versconcept La Place Marché du Monde, bestaande uit groot restaurant, traiteur- en broodafdeling en afhaalservice. Dit concept is begin november in de Utrechtse V&D-vestiging geïntroduceerd en ontwikkelt zich uitermate succesvol.

Tijdens de herinrichting van het nieuwe V&D-warenhuis zal V&D zich terugtrekken in het deel van het pand dat aansluitend tot een Bijenkorf wordt omgebouwd. Verwacht wordt dat de bouwwerkzaamheden medio januari kunnen beginnen en dat de vernieuwde V&D in het najaar van 2002 kan worden geopend. Vervolgens zal worden begonnen met de bouw en inrichting van de Bijenkorf. Deze werkzaamheden zullen ruim een halfjaar in beslag nemen. De opening van de Bijenkorf is voorzien in maart 2003.

Het ambitieuze project, dat een investering vergt van 80 miljoen gulden, is ontwikkeld onder regie van de vastgoedafdeling van Vendex KBB. Voor bouwkundig advies en voor het ontwerp van een prestigieuze gevel voor het Bijenkorf-warenhuis is architect en voormalig Rijksbouwmeester Ir. Kees Rijnboutt van de Architectengroep in Amsterdam aangetrokken. Hij zal in nauw overleg met de gemeente Maastricht vorm geven aan de uitdagende opdracht. Rijnboutt heeft een groot aantal belangwekkende projecten op zijn naam staan en is momenteel onder meer betrokken bij de ontwikkeling van de Zuidelijke IJ-oevers en IJburg te Amsterdam. Recent is hij onderscheiden met de BNA-kubus, de belangrijkste Nederlandse prijs voor architectuur.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN