• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • De kleur van het jaar 2018: Ultra Violet

De kleur van het jaar 2018: Ultra Violet

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Ultra Violet wordt het helemaal in 2018. Althans, als we het Pantone Colour Institute mogen geloven. Pantone roept de paarstint uit tot kleur van het jaar 2018. “Een dramatische, uitdagende en bedachtzame kleur,” aldus de beschrijving van Pantone, die “originaliteit en vindingrijkheid” symboliseert.

Pantone kiest de kleur van het jaar altijd in december, nadat er onderzoek is gedaan naar kleur-invloeden. Het bedrijf kijkt naar films, kunstcollecties, populaire reisbestemmingen en andere sociaal-economische omstandigheden.

"We leven in een tijd die creativiteit en verbeeldingskracht vereist. Het is dit soort inspiratie die tekenend is voor Pantone 18-3838 Ultra Violet, een paars op basis van blauw die ons bewustzijn en potentieel naar een hoger niveau tilt ", aldus Leatrice Eiseman, directeur van het Pantone Color Institute in een statement.

Het instituut voegt hieraan toe dat "paarstinten al lang symbool staan ​​voor tegencultuur en non-conformisme." Pantone noemt popiconen Prince, David Bowie en Jimi Hendrix als voorbeelden van deze trend. Afgelopen zomer nog werd een variant op Ultra Violet, 'Prince-paars', officieel benoemd tot kleurcodering 'Love Symbol No.2', als ode aan de Britse rocklegende Freddie Mercury.

In 2017 was de frisgroene tint Greenery de kleur van het jaar. "Een verfrissende en revitaliserende tint, Greenery symboliseert een nieuw begin," zo luidde de beschrijving van Pantone destijds.

Beeld: Pantone

Pantone
Ultra Violet