• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • De P.C. Hooftstraat heeft eindelijk allure

De P.C. Hooftstraat heeft eindelijk allure

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Veel overzicht, dat krijg je als je nu de P.C. Hooftstraat oploopt. Het plan om de chiqueste modestraat van Amsterdam een metamorfose te geven lag al bijna tien jaar klaar. Dankzij het doordrammen van verschillende winkeliers heeft de straat deze zomer eindelijk een ander uiterlijk gekregen. Op donderdag 3 september werd de P.C. officieel heropend door stadsdeelbestuurder Paul Slettenhaar en Frank en Ronald de Boer.

Het lijkt of de panden verder uit elkaar zijn gaan staan, zo ruimtelijk is het geworden. Het aanzicht is hierdoor een stuk prettiger geworden. “Ik ben heel erg trots. We hebben als winkeliers zes jaar lang gevochten voor een nieuwe straat en eindelijk is het zover dat we kunnen gaan genieten van het resultaat,” vertelt Sander Lusink, eigenaar van luxe herenmodezaak Oger en één van de initiatiefnemers van het opknappen van de straat.

“Het was eigenlijk een soort gekke droom van me. Op een gegeven moment zei ik: ‘Ik wil de straat vernieuwen’. ‘Nou, dat gaat je echt niet lukken,’ zei iedereen tegen me. Maar toch ben ik een ontwerp gaan maken. Ik heb het visueel gemaakt en gepresenteerd aan de gemeente. ‘Mooi’, zeiden ze, maar daarna stopten ze het ontwerp in de la. Ik had echt het gevoel dat ik tegen de muur aan het praten was. Na veel doordrammen is er gelukkig dan toch werk van gemaakt,” vertelt Lusink.

‘Het opknappen van de P.C. Hooftstraat was echt nodig’

De P.C. werd eind negentiende eeuw aangelegd als een woonstraat, met kleine buurtondernemers als een bakker, supermarkt en slager. Sinds de komst van grote namen - Cartier, Louis Vuitton en Dior - is het duffe karakter van de straat afgenomen. Er kwamen steeds meer bezoekers en ondernemers, waarna ook het aantal verbouwingen en auto’s toenam. De straat werd steeds drukker.

“De P.C. was heel hard en vies. Het asfalt dat er lag was kapot en daardoor was het gewoon niet gezellig. De straat straalde geen prettig gevoel uit. We hebben namens de ondernemers dan ook gevraagd naar een warmere, toegankelijkere straat. Een straat met een dorpsgevoel. Dat misten we hier echt,” vertelt Lusink. “Er hangt nu een prettige sfeer in de straat, dat was echt ons doel.”

Er zijn oversteekplaatsen gemaakt, de parkeerplaatsen aan één kant van de weg zijn vervangen door een breder trottoir en ook fietsers hebben meer ruimte gekregen. In het najaar zal er meer groen worden geplaatst en er zijn wat bankjes neergezet. Bovendien is het asfalt vervangen door rode klinkers die beter passen bij de rest van het Museumkwartier. Allemaal om de P.C. wat extra allure en warmte te geven.

Het was een rommelige periode voor Oger

Het is de gemeente gelukt de ingrijpende herinrichting in een recordsnelheid van drie maanden tijd af te ronden. “Ik was eigenlijk een beetje bang dat het allemaal uit zo lopen, maar uiteindelijk was de straat zelfs een week te vroeg klaar,” zegt Lusink. “Ik moet zeggen dat het voor ons wel een rommelige periode was. Veel zand, herrie en viezigheid. We hebben in die periode daarom ook extra services aangeboden voor onze klanten. Zo hebben we gezorgd voor taxi’s die gratis naar onze winkel reden.”

“Het was eigenlijk heel grappig, want in het begin zie je de winkel leeggehaald worden en dan denk je: ‘Oh my God, waar zijn we aan begonnen.’ Maar uiteindelijk is de laatste steen die dan wordt gelegd een soort ‘eureka-moment’. Het is echt een opluchting om dan te zien hoe het nu is en hoe erg het daarvoor eigenlijk was.”

Foto 1: Paul Slettenhaar (VVD), Ronald en Frank de Boer en Hugo de Lint van de Vos en Partners.
heropening
OGER
PC Hooftstraat