• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Dit is de duurzame RE:CYCLE collectie van Viktor&Rolf voor Zalando

Dit is de duurzame RE:CYCLE collectie van Viktor&Rolf voor Zalando

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REPORTAGE

Woensdagavond was het zover: aan de Amsterdamse Looiersgracht vond de Nederlandse presentatie plaats van ‘Viktor&Rolf for Zalando RE:CYCLE’. De zeventien-delige capsule collectie, opgebouwd rondom het thema duurzaamheid, markeert de eerste samenwerking tussen het Nederlandse couture-duo en de Duitse e-tailer.

Viktor&Rolf zijn geen onbekenden op het duurzame vlak: het duo experimenteert al geruime tijd met gerecyclede materialen; een focus die ook is terug te zien in de voorgaande couture-collecties van de ontwerpers. Het initiatief voor de samenwerking kwam dan ook van de kant van Viktor&Rolf, zo vertelt Jolanda Smit, directeur Group Brand Relations Marketing bij Zalando. “Viktor en Rolf belden ons op met het idee voor de samenwerking. Wij hebben ze vervolgens voorzien van overgebleven en geretourneerde items die niet meer verkocht zouden worden.”

De ontwerpers hebben overgebleven items uit het Zalando-assortiment als basis gebruikt en deze weten om te bouwen tot nieuwe artistieke kledingstukken, waardoor geen enkel item hetzelfde is. Het design en de samenstelling van de collectie gebeurde vanuit het atelier van het duo in Amsterdam, waarna de productie plaatsvond in Italië.

Viktor&Rolf lanceren eerste samenwerking met Zalando

In de expositieruimte staan de creaties van het duo opgesteld en is er voor bezoekers ruimte om het eindresultaat eens van dichtbij te bekijken. De collectie bevat een veelzijdigheid aan items zoals t-shirts, rokken en jurken, allen voorzien van de avant-gardistische, experimentele look waar het duo zo bekend om staat.

"Haute couture is voor ons altijd al een laboratorium geweest om te experimenteren,” aldus het duo in een eerder verschenen persbericht. “Met onze eerdere haute-couturecollecties hebben we creatieve recyclemethoden verkend: nieuwe, artistieke manieren om elementen uit het verleden te hergebruiken en iets nieuws te creëren. Met onze samenwerking met Zalando zijn we verheugd om deze geest van duurzame mode op een gedurfde en toegankelijke manier voort te zetten door vergeten stukken weer nieuw leven in te blazen.”

Smit geeft aan dat de samenwerking op het juiste moment komt, daar waar bij Zalando het onderwerp duurzaamheid ook steeds prominenter op de agenda staat. “Zo zijn de dozen waarin we verzenden gemaakt van gerecyclede materialen en verkopen we geen producten waarin bont verwerkt zit. Het is voor ons ook een goed moment om het thema duurzaamheid aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren.” Op de vraag wat voor de heren het hoogtepunt uit de collectie is, is geen éénduidig antwoord te geven. Smit: “Het is de collectie als geheel die het zo bijzonder maakt.”

Of de komende tijd meer samenwerkingen op het programma staan blijft nog even geheim. “Er staan wat dingen op het programma. Daarover maken we in september, tijdens Bread & Butter in Berlijn, meer bekend,” aldus Smit.

De ‘Viktor&Rolf for Zalando RE:CYCLE’-collectie is vanaf vandaag exclusief verkrijgbaar via de website van Zalando. Prijzen variëren van vijftig euro voor een t-shirt tot tweehonderdvijftig euro voor een jurk.

Beeld: Chloë Leenheer, Myrthe Giesbers/ Zalando, FashionUnited

Amsterdam
Duurzaamheid
Recycling
Reportage
Viktor&Rolf
Viktor & Rolf For Zalando Re:Cycle
Zalando