• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Dit zijn de zeven belangrijkste trends voor herfst/winter 2019

Dit zijn de zeven belangrijkste trends voor herfst/winter 2019

Door Simone Preuss

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Of we nu het warme weer nog een tijdje willen vasthouden, of dat we toe zijn aan een koeler briesje: de herfst staat al voor de deur. En wat is dan een betere bezigheid dan te kijken naar de modetrends die ons volgens Stylight, het in München gevestigde inspiratieplatform voor mode en design, in het herfst/winter 2019-seizoen te wachten staan? FashionUnited wil in zoverre anticiperen dat je je zonnebril vanwege de comeback van neonkleuren en roze mouflon wellicht nog even ophoudt.

Stylight analyseerde het winkelgedrag van zijn 12 miljoen maandelijkse gebruikers, en nam de meest populaire kleuren, patronen en prints voor jassen en blazers in de komende herfst- en wintercollecties onder de loep. Hier zijn de resultaten waar merken en retailers rekening mee moeten houden:

Lichtgeel is in de mode

Het aantal zoekopdrachten naar jassen en blazers in de kleur lichtgeel groeide met 450 procent. Niet alleen was Ceylon geel volgens Pantone één van de trendkleuren in 2018, maar doet ook lichtgeel het goed op een zongebruinde huid. “Hoewel er dit jaar weer veel vraag is naar gele jassen, is het geel van 2019 helderder en lichter. Dit jaar zijn lichtgele jassen absoluut een hit,” stelt Stylight.

Jassen en blazers nemen XXL-afmetingen aan

Wees niet bang als je graag wat extra ruimte hebt onder je jas, omdat je misschien meerdere lagen kleding wilt dragen, want extra large jassen worden populair - het aantal zoekopdrachten naar XXL-jassen en blazers is met 400 procent toegenomen. “En wederom wordt extremiteit gevierd in de modebranche, want in 2019 zijn jassen en blazers ruimer dan ooit. Bij Balenciaga konden we zelfs een XXL-versie van een donsjas bewonderen,” aldus Stylight.

Veel vraag naar houndstooth-patronen

Of het nu gaat om klein of groot formaat, houndstooth-patronen nemen aan populariteit toe in het Herfst/Winter 2019 seizoen; het aantal zoekopdrachten naar jassen en blazers met dit patroon groeide met 200 procent. Niet alleen het bekende zwart-wit-patroon, dat al op veel catwalks te zien was tijdens Herfst/Winter 2019/20 shows (Chanel, Gucci), domineert, maar ook andere kleurencombinaties zijn in. Wie het houndstooth-patroon draagt in de kleur lichtgeel, heeft meteen twee vliegen in één klap. “Wat het model betreft, kunnen we zeggen dat het patroon vooral in trek is bij poncho’s en capes,” laat Stylight weten.

Roze, nee - Fuchsia is terug

Wat kleuren betreft, is naast lichtgeel ook fuchsia weer in de mode - de zoekopdrachten naar jassen en blazers in deze kleur nam met 122 procent toe. Alleen turkoois ontbreekt nog om de moordende kleurencombinatie van de tachtiger jaren nieuw leven in te blazen. Maar let op, het moet flitsend fuchsia en niet licht fuchsia zijn. Het aantal zoekopdrachten naar die laatste kleurtint daalde met 67 procent.

Bescheidenheid is ook wat - Beige is weer terug

Degenen die niets met al die felle kleuren hebben, hoeven zich geen zorgen te maken. Het aantal zoekopdrachten naar jassen en blazers in de kleuren beige en gebroken wit steeg bijna net zo hard als die naar fuchsia, namelijk met 117 procent. “Dit jaar nemen we afscheid van bruine jassen, maar begroeten we licht beige, gebroken witte en zandkleurige jassen. Vorig jaar keerde de kasjmier Max Mara-jas in camel-kleur al terug. Dit jaar zijn trenchcoats en lange kasjmierjassen in licht beige in de mode,” aldus Stylight.

Neonkleuren mogen knallen

Ondanks de bescheidenheid, worden deze herfst en winter gedomineerd door felle kleuren. Naast fuchsia, zijn ook neonkleuren weer in trek: het aantal zoekopdrachten naar neonkleurige jassen en blazers steeg met 81 procent. Balenciaga en Saint Laurent omarmen deze trend al, zo was te zien tijdens de presentatie van hun nieuwste neonkleurige collecties, zegt Stylight.

Het mag metaalachtig zijn

Metalfans kunnen deze herfst en winter hun geluk niet op. Niet op muzikaal gebied, maar wel op het gebied van metallic jassen en blazers - het aantal zoekopdrachten hiernaar groeide met 64 procent. “De metal trend, die al langer terug is te zien in schoenen en accessoires, breidt zich nu uit naar jassen en blazers,” merkt Stylight op.

Dit artikel verscheen eerder op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking vanuit het Duits: Tessa Guntlisbergen.

Wil je op de hoogte blijven van wat er gebeurt in de modeindustrie? Meld je dan hier aan voor de FashionUnited-nieuwsbrief.

Beeld: Stylight

beige
Fuchsia
FW19
houndstooth
lichtgeel
metal
Modetrends
Neon
Trends
trends herfst winter 2019
trends winter 2019
winter 2019