• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Dress to impress - zo maak je een goede indruk in de mode industrie

Dress to impress - zo maak je een goede indruk in de mode industrie

Door Barbara Russ

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |OPINIE

‘Wat moet ik aan?’ Een veel voorkomende vraag die in de mode industrie extra gewicht krijgt vanwege het credo dress to impress dat geldt in de industrie. Voor een sollicitatie of een drukke dag op het kantoor: FashionUnited weet de no-go’s en hoe je wél een goede indruk maakt.

De go to outfits voor ‘normale’ banen zijn vaak een net pak of een kokerrok met een blazer in neutrale kleuren gecombineerd met een witte blouse.

Feitje van de dag: naast een witte blouse met ruches, heb ik niks dat aan die criteria voldoet. De laatste keer dat ik een dergelijk ‘uniform’ droeg was tijdens mijn studie toen ik werkte als hostess voor een bekende bank tijdens een beurs. Het geld dat ik daar verdiende investeerde ik al snel in de kleding die ik nodig had als een mode professional: een wollen jas van Max Mara, laarzen van Acne en iets van Margiela.

Drie regels voor een blijvende indruk

Zeker in de mode industrie is het onmogelijk om maar één bepaalde outfit aan te raden. Elke baan is anders en iedere baas is ook anders. Maar er zijn een paar regels om in de gaten te houden om op deze manier de jungle te overleven.

De eerste regel (die altijd opgaat): zie er verzorgd uit. Het maakt niet uit wat je draagt, maar zorg dat het kledingstuk op zijn minst even kennis heeft gemaakt met het strijkijzer (of een stoommachine) Een kledingborstel is ook geen luxe overigens.

De tweede gouden regel: Draag altijd één ongewoon item en heb een goed verhaal paraat over dit stuk. De mode industrie waardeert het als je laat zien dat je de industrie serieus neemt, maar spreek tegelijkertijd ook vloeiend sarcasme. Op dit moment kun je namelijk gerust dragen wat Paris Hilton ook aan zou doen.

De derde gouden regel: Neem alsjeblieft je Supreme baksteen mee naar het werk. Andere insiders in de mode zullen het begrijpen.

Wereldwijde kledingvoorschriften

Als je twijfelt: Zwart is het uniform van mode professionals - zeker in New York en Berlijn. In Londen is het belangrijk om je eigen stijl te laten zien, terwijl je in Italië meer sexy en extravert kan zijn. En in Parijs - nou ja als je een baan hebt weten te krijgen in Parijs, dan moet je wel weten hoe je je moet kleden. Als je bent uitgenodigd voor een sollicitatie voor een baan in Parijs, volg dan een van de vele ‘How to dress like a Parisian/French woman’-gidsen. Amazon zou er een aparte afdeling voor moeten maken, deze boeken. In elk geval moet je óf gloednieuwe sneakers dragen (afgeragde zijn een absolute no-go) óf hakken. In Berlijn geldt het tegenovergestelde.

Hoe blijf je koel in de zomer?

De brandende zon verandert de wereld heel even in een oven. Maar 35 graden Celsius of hoger is geen excuus om opeens als een slons voor de dag te komen - zeker niet in de mode. Voor vrouwen geldt: het sleutelwoord is body positivity. Dat houdt in dat je altijd mag dragen waar je zin in hebt. Onze tip: bedek altijd je borsten, op zijn minst de tepels. Voor mannen: Accepteer het feit dat je zult zweten. Korte broeken en korte mouwen zijn een no-go. Uiteindelijk moet je toch ergens in het nadeel zijn, toch? Zie het gewoon als die ene week van het jaar dat je moet boeten voor je gewoonlijke bevoorrechte positie. En gelukkig duren Europese zomers nooit zo lang.

Last but not least: Zelfs als je er geen hebt, kies een favoriete ontwerper. Je zal de vraag vroeg of laat krijgen en als je geen antwoord kan produceren, zul je door de mand vallen. Je kunt het beste iemand kiezen uit de jaren negentig omdat het bewijst dat je modegeschiedenis kent en dat je ook weet wat hip is. Ik stel Comme des Garçons, Walter van Beirendonck of Helmut Lang voor.

Dit artikel werd al eerder gepubliceerd op FashionUnited DE. Vertaling en bewerking: Caitlyn Terra.

In de maand augustus focust FashionUnited op het thema werken in de mode. Voor alle Work in fashion reads, klik hier.

Illustraties: Studio Iva (IGM: studio_iva)

Dress to impress
DressCode
Workinfashion