• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Duurzame textiel innovaties: vezels van koffiedik

Duurzame textiel innovaties: vezels van koffiedik

Door Alicia Carrasco Rozas

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Wat als we nieuw textiel konden maken van ons afval? Kun je het voorstellen dat je een jurk draagt die is gemaakt met het koffiedik van je dagelijkse koffiemoment om negen uur? Dit beeld kan al eerder werkelijkheid worden dan je denkt. De textielindustrie implementeert nieuwe technieken en ontwikkelt nieuwe vezels die beiden innovatief en beter zijn voor de industrie vanuit een sociaal en milieuvriendelijk oogpunt. Het is geen verrassing dat deze ontwikkelingen zich voordoen aangezien de mode industrie gezien wordt als een van de meest vervuilende industrieën ter wereld. Textiel innovatie is een directe link naar de volgende stap van het verzekeren dat de gehele industrie steeds duurzamer wordt.

Op dit moment is het gros van de grondstoffen die gebruikt worden door de textiel en mode industrie, zoals katoen en polyester, in beperkte aantallen beschikbaar en de stijgende vraag naar deze grondstoffen is slecht voor de planeet. Neem bijvoorbeeld katoen: katoen productie neemt op dit moment 2.5 procent van al het bouwland ter wereld in aldus het WNF. Maar katoenboeren zorgen voor 24 procent van de wereldwijde verkoop van insecticides en 11 procent van pesticiden waarvan een groot gedeelte meteen wordt blootgesteld aan het milieu. Dit heeft ernstige gevolgen voor de boeren die dagelijks blootgesteld worden aan de chemicaliën maar het beïnvloedt ook het water en de grond van omliggende gemeenschappen. Daarnaast is voor de productie van 1 kilo katoen tussen de 6000 en 10.000 liter water nodig. Dit is waarom innovatieve stoffen, zoals textiel gemaakt van koffiedik, zeewier, ananas bladeren of gerecycled plastic flessen zo belangrijk zijn omdat zij de basis vormen van de duurzame toekomst van de mode.

Kleding maken met gerecycled koffiedik

In deze nieuwe serie onderzoek FashionUnited duurzame alternatieven en textiel innovaties die op dit moment ontwikkeld worden wereldwijd om op deze manier bewustzijn te creëren over de vraag naar nieuwe, innovatieve en duurzame materialen in de mode industrie. En S.Café is een goed voorbeeld van een van de belangrijke textiel innovaties. S.Café, gemaakt door een Taiwanees textielbedrijf Singtex, is een draad gemaakt van van koffiedik die vervelende geurtjes tegengaat, bescherming biedt tegen UV-straling maar ook snel droogt. eDe technologie van Singtex combineert de verwerkte koffie en polymeer om grote hoeveelheden te creëren voordat er draad wordt gesponnen. “De S.Café technologie, met een proces met lage temperaturen, hoge druk en energiebesparend, zorgt voor een koffiedik op het oppervlak van de draad waardoor de karakteristieken van de vezel veranderen en deze 200 procent sneller droogt dan katoen,” aldus de website van het bedrijf.

Het uiteindelijk resultaat, de koffiedraad, is multifunctioneel en kan gebruikt worden in een groot aanbod van producten, van outdoor naar sportkleding tot huishoudelijke items. De koffiedik die gebruikt wordt voor het draad komen van ‘s werelds grootste koffie verkopers zoals Starbucks en worden gerecycled. Op deze manier geven bedrijven een tweede leven aan het koffiedik dat anders toch in de vuilnisbak belandt. “Er is nooit de noodzaak om tijd en energie te verspillen om het rauwe materiaal voor S.Café te produceren omdat er altijd koffie geconsumeerd wordt en daarom altijd koffiedik beschikbaar is om te verzamelen en te gebruiken,” voegt het merk toe. Kleding gemaakt van S.Café kunnen ook op de composthoop waardoor verzekerd wordt dat ze niet zelf afval worden en gebruikt kunnen worden om meer koffie te produceren waardoor de cirkel rond is.

Sinds de lancering in 2009 heeft Singtex een groot aanbod aan producten ontwikkeld die zijn gemaakt van S.Café, zoals ondergoed beddengoed en zelfs schoenen. Het bedrijf wil blijven vooruitgang blijven boeken en meer producten ontwikkelen voor de textiel en mode industrie. Zo gebruikt P4Dry gerecycled koffiedik om een 3D-geprinte laag te maken met vier belangrijke functies. Dan is er nog Mylithe, de laatste ontwikkeling van S.Café die een ‘luchtige textuur’ methode gebruikt om de stof een katoen-gevoel te geven terwijl het de oorspronkelijke eigenschappen wel behoudt. “We blijven ons ontwikkelen om uiteindelijk een groot aanbod aan eco-vriendelijke koffie producten aan te kunnen bieden,” aldus Jason Chen, oprichter van S.Café en voorzitter van Singtex tijdens een interview met Fashion Globe. “Naast textiel willen we S.Café ook uitbreiden naar andere segmenten van de industrie.”

“Om afval volledig in te kunnen zetten moeten we meerdere opties blijven onderzoeken. De afgelopen acht jaar hebben we met succes verschillende merken ontwikkeld zoals S.Café, Ice Cafe, eco²sy, P4Dry, sefia™, mylithe™, Airnest, AEx Technology en Coffee cotton waardoor we een wervelwind hebben kunnen maken op het gebied van nieuwe textielen.” Om te verzekeren dat alle nieuwe producten de naam waarmaken heeft het bedrijf meerdere internationale duurzame certificaten zoals Blue Sign, Oekotex en Cradle-to-Cradle. Dankzij verschillende internationale samenwerkingen binnen de modesector kan de stof al gevonden worden in een paar producten van bekende merken zoals Timberland, American Eagle, North Face en Puma.

Het blijft nu de uitdaging om de vezel wereldwijd te introduceren en te verzekeren dat kledingmerken de vezel gebruiken in hun collecties in plaats van conventionele stoffen en dat het verder zal reiken dan alleen de mode industrie.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven door Alicia Carrasco Rozas voor FashionUnited ES. Vertaling en bewerking voor FashionUnited NL: Caitlyn Terra.

Beeld: Singtex Industrial CO. LTD.

DUURZAME TEXTIEL INNOVATIES
koffiedik
s cafe