• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Een valse noot

Een valse noot

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het uniform van de particuliere bewaker is vaak niet van een herkenbare couturier. Het Ministerie van Justitie heeft voor de herkenbaarheid enkele richtlijnen opgesteld. Maar qua kleur en silhouet weet Regien Strategier daar wel wat nuances aan toe te voegen.

Meer blauw op straat. Het is een slogan die eenieder kent. En inmiddels zien we ook meer blauw op straat én in de winkels. Maar niet altijd is het blauw politieblauw. Het komt steeds vaker voor dat winkeliersverenigingen en individuele ondernemers zelf een budget reserveren voor het inhuren van beveiligingspersoneel. En ook al staat deze vaak flink uit de kluiten gewassen heer, het mag ook een dame zijn, omringd met de laatste modesnufjes zijn of haar taak uit te oefenen, het uniform van de particuliere bewaker zelf is vaak niet van een herkenbare couturier.

Maar hoe mag een uniform van een beveiliger er eigenlijk uitzien? "Hiervoor gelden wettelijke bepalingen," aldus Ivo Hommes, woordvoerder van het Ministerie van Justitie. "Er zijn geen verschillende eisen voor de diverse beroepsgroepen, de voornaamste eis is wel dat het uniform niet op dat van de politie mag lijken. Het moet voor de burgers duidelijk zijn dat zij te maken hebben met een beveiliger, die toch een andere bevoegdheid heeft dan een politieagent. Wanneer een uniform leuke oranje streepjes heeft, kan dat verward worden met dat van de motorpolitie. Kortom, de burger moet een goed onderscheid kunnen maken."

Labels BV in Tilburg levert uniformen aan verschillende, ook met elkaar concurrerende, bedrijven wiens hoofdtaak bestaat uit het bewaken en de veiligheid garanderen van geld en goederen van derden. Jan Langelaar, accountmanager bij Labels voor particuliere beveiligingsorganisatie Falck, de specialist op het gebied van surveillanten in mode- en kledingzaken, weet daarom alles van de eisen die gesteld worden aan de uniformen van particuliere beveiligers. "Nou, alles, dat voert een beetje ver," reageert Langelaar. "Het is zo dat het Ministerie van Justitie een eisenpakket heeft waaraan de kleding moet voldoen. In het kort komt het erop neer dat het uniform niet op politiekleding mag lijken en aan het ministerie moet worden voorgelegd voor akkoord.

Een eis is bijvoorbeeld dat de verschillende bedrijfsuitingen, zoals een logo, minimaal een formaat van zeventig vierkante centimeter moet hebben. Maar dat is meer een belastingtechnisch aspect. Hierdoor is duidelijk dat de kleding is bedoeld als uniform en wordt er geen loonbelasting geheven. Een andere eis is dat het V-teken op de linkerborst te zien moet zijn. In overleg met Falck doen wij het design voor hun bedrijfskleding. De tekening van het uiteindelijke resultaat wordt voorgelegd aan Justitie. Voor de firma Falck zijn de uniformen blauw, voor een ander bedrijf zijn ze grijs."

Blauw en grijs. Qua kleurschakeringen houdt het snel op in de veiligheidswereld. Kan dat anders? Stel, u hebt een hoog segmentwinkel op een A-1 locatie van de grootste stad van Nederland. Of een bijzondere fashion store op een veel betere plek elders in het land. Maar u heeft liever een dame in de zaak om een oogje in het zeil te houden, hetgeen wel een must is anno 2004. Hoe zorgt u ervoor dat uw particuliere beveiligster geen valse noot is binnen uw harmonieus mode aanbod?

Regien Strategier runt een winkel op een goede plek in Amersfoort. MantelpaK heet het en het is een naam die niet zomaar is bedacht. "Een mantelpak is in principe alle kleding die een vrouw in een zakelijke omgeving kan dragen. Welke kleding dit precies is, hangt af van de vrouw en de organisatie", aldus Strategier. "Voor de één zal het inderdaad een mantelpak zijn, maar dan bijvoorbeeld wel met een bijzonder sieraad als persoonlijk accent. Voor een ander een pantalon met een dramatisch jasje."

Afgelopen maand bestond MantelpaK vijf jaar en in die tijd heeft het haar bestaansrecht wel bewezen. Klandizie komt van heinde en verre. Regien Strategier verkoopt niet alleen kleding, zij is eveneens imageconsultant en geeft daarom op verzoek ook adviezen op gebied van stijl en kleur. Want het is niet alleen belangrijk dat een pak mooi is om te zien, maar wil het een harmonieus geheel vormen met de draagster, dan moet worden gelet op de kleur van huid, haar en ogen, persoonlijkheid, figuur maar ook de werkomgeving is van belang, vindt de eigenares van het MantelpaK.

Op de vraag hoe de bedrijfskleding van haar particuliere beveiligster eruit zou moeten zien, is Regien Strategier duidelijk: "Een mooi mantelpak. En dan maakt het mij niet uit of dat met een rok of een pantalon is. Want het gaat er ook om dat de persoon zich er lekker in voelt. Als een vrouw zich opgelaten voelt in een rok, dan straalt zij dit ongemerkt uit. Dan is het beter om een broek te dragen. Ik vind het belangrijker dat het pak goed om het lijf zit. Zo moet het bijvoorbeeld figuurondersteunend zijn. Iemand met een mooie taille moet geen recht jasje dragen, of wanneer iemand wat grover gebouwd, is het beter een steviger stof te nemen, deze ondersteunt de vormen goed. Bij een fragieler iemand zijn soepeler stofjes beter.

Hoe vrouwen er vrouwelijker, eleganter en tegelijkertijd formeel uit kunnen zien, is een kwestie van stofkeuze, silhouet en revershoogte. Een rok is niet perse noodzakelijk om er formeel uit te zien. Bij een rok hoort wel een donkere, vooral niet glimmende panty. Maar een overhemd raad ik af, dat past bij een man, maar voor een vrouw liever niet. Beter is een mooie top of blouse. Maar geen zachte stofjes of rushes, dat voelt wel zacht en veilig, maar past niet bij iemand die beveiligt. Iets wat wiebelt hoort niet bij beveiliging.

Voor iemand die voor zijn beroep bezig is met veiligheid garanderen, is het belangrijk dat hij of zij zichzelf veilig voelt bij het uitoefenen van zijn functie. Daarom adviseer ik de genitaliën te bedekken. Een langer jasje dus, die de billen bedekt. Vooral voor mannen is dit neutraler. Met een kort jasje komen zij te toegankelijk over. Voor vrouwen geldt dat zij wel goed een korter jasje kunnen dragen, mits zij een goed figuur hebben. Maar in mijn eigen zaak zie ik liever een langer jasje voor de beveiligster. Want dat schept meer afstandelijkheid. Het geeft een formeler effect."

FUvakblad
Uniform