• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Eigenaar Rana Plaza hangt doodstraf boven het hoofd

Eigenaar Rana Plaza hangt doodstraf boven het hoofd

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Credits: Zakir Hossain Chowdhury / ANADOLU AGENCY

De baas van de ingestorte fabriek Rana Plaza in Bangladesh wordt aangeklaagd wegens moord. Bij de ramp in 2013 kwamen 1.137 textielarbeiders om het leven. Als de eigenaar schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.

De baas van de fabriek is niet de enige die de doodsstraf boven het hoofd hangt, meldt RTL. In totaal zijn er 41 verdachten, waaronder de ouders van de eigenaar, ruim 12 hoge ambtenaren en 5 eigenaren van de kledingbedrijven in Rana Plaza.

Hoewel ze eerst dood door schuld verweten werd, is de aanklacht nu opgeschroefd naar moord. Dit werd gedaan naar aanleiding van onderzoek, waaruit gebleken zou zijn dat de baas en de fabriekseigenaren de textielarbeiders gedwongen zouden hebben om de fabriek in te gaan, terwijl deze dat eigenlijk niet wilden omdat er al grote scheuren in het gebouw zaten.

De verdachten kunnen de doodstraf krijgen als ze veroordeeld worden voor moord. Bij de eerste aanklacht, dood door schuld, is de maximale straf slechts zeven jaar gevangenisstraf.

In april 2013 stortte de kledingfabriek Rana Plaza in, die net buiten de stad Dhaka gevestigd was. De ramp was aanleiding voor felle kritiek op de arbeidsomstandigheden in textielbedrijven in Bangladesh. Naast de 1.137 mensen die om het leven kwamen, overleefden zo’n 2.515 medewerkers de ramp.

Bangladesh
Rana Plaza