• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Esprit doet nu ook mohair in de ban

Esprit doet nu ook mohair in de ban

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Na H&M, Zara, Topshop en Gap doet Esprit nu ook mohair in de ban. Een statement op de website van Esprit leest dat het modebedrijf tot dit besluit is gekomen nadat dierenrechtenorganisatie PETA begin mei dit jaar de wrede behandeling van de angorageit in Zuid-Afrika aan het licht bracht. Esprit schrijft dat het bedrijf vanaf de tweede helft van 2019 geen mohair meer verkoopt.

Mohair wordt gemaakt van het haar van de angorageit en staat bekend om zijn zachtheid. Zuid-Afrika is een belangrijk land in de productie van mohair: meer dan 50 procent van de wereldwijde productie van de zachte stof gebeurt in dit land.

In de videoreportage van PETA over de mohair-industrie in Zuid-Afrika is te zien hoe werknemers de geiten op brute wijze van hun vacht ontdoen. De organisatie heeft laten weten dat de personen die de dieren moeten scheren “snel en nonchalant’’ te werk gingen. De arbeiders, die worden betaald voor het volume dat zij leveren in plaats van de uren die zij werken, “lieten geiten bloedend liggen en als wonden dan toch werden gehecht gebeurde dit zonder de dieren iets te geven tegen de pijn.” Bovendien werden enkele geiten bruut gedood na het scheren, aldus onderzoekers van PETA.

”Zolang angorageiten niet op een humane manier, in lijn met ons dierenwelzijnsbeleid, worden behandeld, doen wij mohair in de ban,” licht Esprit zijn keus op de website toe.

Arcadia Group riep eerder een halt toe aan de verkoop van mohair voor al haar acht merken en ook bij Gap Inc is de verkoop van producten met mohair stilgelegd. De H&M Group, die momenteel veel aandacht steekt in het traceren van de herkomst van alle producten die het verkoopt, streeft ernaar om alle producten met mohair voor 2020 uit de collecties te verwijderen. Inditex heeft dezelfde doelstelling gecommuniceerd.

De reacties van moderetailers die volgden op de onthulling van PETA laat zien dat er een algemene een verschuiving plaatsvindt waarbij consumenten meer belang hechten aan een ethische en duurzame productie van hun kleding. De belofte van Inditex, Gap Inc, Arcadia Group, H&M Group en Esprit om mohair te bannen komt vijf jaar nadat PETA undercover beelden publiceerde van boerderijen in China waar de wol van Angorakonijnen ruw van de dieren werd afgetrokken. Na dat moment lieten meer dan 300 modebedrijven van over de hele wereld weten geen angora meer te gebruiken in hun collecties.

angorageit
Esprit
Mohair
mohair boerderij Zuid-Afrika
PETA