• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Europarlement wil importbeperking langer handhaven

Europarlement wil importbeperking langer handhaven

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Dat januari nadert, is voor de Europese modebranche niet alleen reden om het glas te heffen. Het jaar 2008 is namelijk het moment waarop de importquota worden opgeheven die de Europese Unie sinds 2005 voert. Verwacht wordt dat de hoeveelheid kleding die wordt geïmporteerd vanuit landen als China en India aanzienlijk zal groeien. Europarlementariërs vroegen de EU afgelopen week om actie.

Europarlementariërs hebben een resolutie ingediend om hun zorgen over het opheffen van de invoerquota te uiten en de EU te vragen om extra maatregelen. De parlementariërs zijn van mening dat de toegang tot de markt in landen als China, Brazilië en India moet verbeteren, zo was te lezen in de resolutie. Ook moet de Europese Commissie onderhandelen over nieuwe maatregelen om de markt te beschermen.

Het CBS heeft berekend dat Nederland gedurende de eerste vijf maanden van dit jaar voor €618 miljoen aan kleding heeft ingevoerd vanuit China. Dit is nog geen kwart van de totale invoer. De verwachting is dat dit percentage fors toe zal nemen met het afschaffen van de importheffingen, zoals in 2005 is gebeurd. Officieel stammen de afspraken over importheffingen uit 2001, toen ze waren vastgelegd in de ATC (Agreement for Textiles and Clothing). Deze liepen af met ingang van 2005, waarmee de wereldhandel vrijkwam. Het gevolg was voor Nederland dat de import al in de eerste helft van dat jaar met ruim 46 procent steeg, waarna er nieuwe afspraken zijn gemaakt om de gevolgen te beperken. Om een herhaling van deze situatie te voorkomen, zijn vertegenwoordigers van de Europese Unie en China eerder dit jaar overeen gekomen dat de invoer ook na 2007 nog gedeeltelijk zal worden beperkt. Voor acht van de tien textielcategoriëen, waaronder T-shirts, broeken, truien, jurken en beha's moeten producenten in China dan exportlicenties aanvragen en die vervolgens om laten zetten in invoervergunningen in het land van bestemming. Op deze manier kan de goederenstroom voorlopig nog één jaar in de gaten worden gehouden.

De parlementariërs vroegen in hun resolutie om deze maatregelen te verlengen tot in 2009. Ondertussen willen de parlementariërs dat de Europese Unie actief aan de slag gaat om de textielindustrie in de EU te moderniseren om de concurrentie vanuit China aan te kunnen. Daarvoor moeten bijvoorbeeld subsidies beschikbaar komen om innovaties, onderzoek en ontwikkeling te stimuleren.

Verder zijn er afspraken gemaakt met individuele landen. Deze week sloot de EU een handelsverdrag met Belarus (Wit Rusland) waarin is vastgelegd dat de invoer vanuit dat land in 2008 maar beperkt mag stijgen. Als reden daarvoor voerde de EU aan dat in dat land mensenrechten worden geschonden. Alle maatregelen in ogenschouw genomen, is het nog niet helemaal duidelijk wanneer de wereldmarkt echt vrij toegankelijk wordt. Als het echter aan de Europarlementariërs ligt, wordt die datum zo lang mogelijk uitgesteld.


Handel