In de Central Studios in Utrecht zijn donderdagavond de Robijn Fashion Awards uitgereikt, een van de belangrijkste Nederlandse modeprijzen voor jonge ontwerpers. Er waren prijzen in twee categorieën, waarvan de één door een vakjury werd toegekend en de ander door een publieksjury. Beide jury's konden kiezen uit vier verschillende genomineerden. De vakjury koos voor de collectie van de 26-jarige Hamid Ed-Dakhissi uit Rotterdam. De prijs van de publieksjury ging naar de 24-jarige Madelon Spijker. De winnende catwalk collecties vormen het uitgangspunt van een winkelcollectie die in het voorjaar van 2003 te koop zal zijn in filialen van de Bijenkorf.

Hamid Ed-Dakhissi is van Marrokaanse afkomt en studeerde dit jaar af aan de Willem de Kooning Academie Rotterdam. Hij won eerder de Bodyfashion Contest Award met een creatie die hij maakte uit een veertigtal onderbroeken, afgestaan door vriendinnen en zijn moeder. De collectie waarmee hij de Robijn Fashion Award in de wacht sleepte is ook deels gemaakt met oude, gebruikte materialen. Ieder ontwerp is ontstaan vanuit het materiaal, vanuit de stof en hoe die valt. De ontwerper benadrukt de geschiedenis en de toekomst van de kleding die hij maakt en de materialen die hij daarvoor gebruikt. De winnende collectie heet 'Les Paleurs du Ciel' en is geïnspireerd op het stereotype 'Pierrot' in de film 'Les Enfants du Paradis' uit 1945.

Ook de winnares van de publieksprijs liet zich inspireren door een filmklassieker en wel door de Hitchcock-thriller 'The Birds' uit 1963. Madelon Spijker was de favoriet van het publiek, dat zijn stem kon uitbrengen via de website www.robijnfashionaward.nl. Spijker studeerde twee jaar geleden af aan de Hogeschool voor de Kunsten Arnhem. Haar collectie (ook onze favoriet, red.) is klassiek en buitengewoon elegant met avangardistische elementen. De ontwerpster omschrijft de collectie, die zij 'Raw' doopte, als 'moderne romantiek'.

De vakjury bestond uit modeontwerpster Saskia Drimmelen, inkoper van damesmode bij de Bijenkorf Pieter Völker, modejournaliste Mo Veld, styliste Elle Verhagen, en internationaal kledinginkoopster Montserrat Mukherjee. Bij de beoordeling stond ideevorming, creativiteit, originaliteit en afwerking centraal. Een televisieregistratie van modeshow en de uitreiking van de awards is op vrijdagavond 25 oktober te zien bij Net 5.

 

 

 

 

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN