• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • FNV stapt uit cao-overleg kledingbranche

FNV stapt uit cao-overleg kledingbranche

Door Tessa Guntlisbergen

24 jun 2016

De vakbond FNV Handel wil niet verder praten over een nieuwe cao voor werknemers in de kledingbranche. De bond vindt de eisen van de werkgevers, verenigd in de brancheorganisatie INretail, te streng. Dat maakte FNV Handel onlangs bekend in een persbericht.

De cao Fashion, Sport & Lifestyle geldt voor zo’n 70.000 werknemers van winkelketens als H&M, Zeeman, Wibra en Aktiesport. Een kwart van hen is jonger dan 23 jaar. De huidige cao loopt af op 1 juli aanstaande.

In de huidige voorstellen willen werkgevers de avondtoeslagen voor doordeweekse dagen en zaterdagen tot 22:00 uur verlagen, aldus FNV. “De werkgevers willen de arbeidsvoorwaarden nog verder uitkleden,” stelt FNV-bestuurder Niels Suijker in het persbericht. “Ze stellen als harde eis dat we akkoord gaan met een verruiming van de dagspiegel en het verder afschaffen van toeslagen, zonder enige vorm van compensatie. Daar gaat FNV niet mee akkoord,” aldus Suijker.

Een vernieuwing van de cao voor de kledingbranche is volgens INretail nodig, omdat in non-food retail steeds vaker wordt gewerkt met verschillende businessmodellen. De werkgevers willen de zaterdagtoeslag, in lijn met de afspraak voor zondagen en doordeweekse avonden, terugbrengen naar 50 procent, meldt een woordvoerder van INretail aan FashionUnited. De zaterdagtoeslag zou dan niet om 18:00 uur, maar om 22:00 uur ingaan en op doordeweekse avonden verschuift dit van 21:00 uur naar 22:00 uur. “Op die manier wordt vast voorgesorteerd op de veranderingen in de non-food retail.” Verdere details wil INretail nog niet geven.

INretail staart zich volgens FNV Handel blind op de vermindering van personeelskosten, terwijl veranderende wensen van consumenten de werkelijke oorzaak zijn van problemen in de detailhandel. Daarom zijn investeringen in het vakmanschap van werknemers nodig, stelt FNV.

De onderhandelingen over de nieuwe cao worden volgende week voortgezet zonder FNV Handel. Vakbonden CNV, De Unie en AVV praten nog wel mee over de cao.

FNV
INRetail
kledingbranche