Textiel- en kunststofproducent Ten Cate heeft in 2001 een winst vòòr buitengewone lasten (operationele winst) behaald van €6,3 mln. Na aftrek van een last van €12 mln komt er een verlies van €5,7 mln in de boeken.

Voor 2002 verwacht Ten Cate een forse verbetering van deze 'operationele winst'. Vorig jaar behaalde de onderneming nog een nettowinst van €24,2 mln. De winstdaling dit jaar werd met name veroorzaakt door het verlies bij Ten Cate Enbi, waar plastic onderdelen worden geproduceerd voor de computerindustrie. Door sterk afbemende vraag was er sprake van onderbezetting van het productieapparaat.

Andere oorzaak van de winstdaling is de reorganisatie. Vorig jaar werden drie productievestigingen gesloten en werden capaciteitsverminderingen doorgevoerd. De hiermee gemoeide buitengewone last bedraagt €23 mln. De verkoop van onroerend goed resulteerde in een boekwinst van €11 mln. per saldo een last in 2001 van €12 mln.

De omzet bleef in 2001 gelijk aan de omzet een jaar eerder op €620 mln. De omzet in de sector Technical Components, waar Ten Cate Enbi ondervalt, daalde met 12,8% met een negatief bedrijfsresultaat van €6,8 mln. Ten Cate verwacht nog geen herstel van de markt maar denkt wel in de loop van 2002 een break-even resultaat te behalen.

Bij Technical Textiles (ondermeer weefsels voor werk-, beroeps- en veiligheidskleding) bleek over het algemeen bestand tegen de neergang van het economische klimaat. De omzet steeg met 8%. Het bedrijfsresultaat daalde met 20% naar €23 mln. De daling werd veroorzaakt door de dalende vraag in markten voor recreatieve toepassingen van synthetisch weefsels, zoals trampolinedoek en zwembadafdekking, in de tweede helft van 2001 in de Verenigde Staten. Bij Technical Textiles zijn de marktvooruitzichten positief. Bron: BN.nl

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN