• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Frans Molenaar opent salon Amm

Frans Molenaar opent salon Amm

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het was een klein feestje, afgelopen vrijdagavond in Amsterdam, bij de opening van de nieuwe salon van Amm. De jonge Thaise couturier, wiens volledige naam Amm Sarid Khomnoy is, was hoorbaar nerveus toen hij na een inleiding van enkele woorden de microfoon gaf aan Frans Molenaar. Ook de geroutineerde ontwerper was in zijn openingswoord kort; hij was blij dat zijn protégé in de P.C. Hooftstraat opende en verzocht mensen vooral eens de deuren van salon Molenaar voorbij te gaan en bij Amm binnen te lopen. Frans Molenaar viel de eer te beurt het lint door te knippen waarna de deuren van Amm Couture officieel waren geopend.

Via een smalle trap wordt de op nummer 52-1 gevestigde salon bereikt. De nog sterk aanwezige geur van tapijtlijm benadrukt het nieuwe. Zwart is blijkbaar een favoriete kleur van Amm. De vloerbedekking op de trap is zwart, aan de witte wanden van de trappenhal hangen twee mooie japonnen in frêle stofjes in die kleur en in de rekken in de salon op de eerste verdieping overheerst ook het zwart.

De ontvangstruimte voor de clientèle van Amm bestaat uit een ruime kamer met grote ramen waarin het daglicht vrij spel heeft. Aan weerszijden overheersen wandkasten in licht houtmotief en daarin de haute couture van de jonge Thaise ontwerper. Een kleine salon, meer heeft een ontwerper niet nodig om geïnteresseerden behulpzaam te zijn. Een grote tafel, in het zelfde houtmotief, nabij het raam geeft voldoende zitplaats aan een tiental kooplustigen, maar waarschijnlijker is dat de bezoekers in kleinere aantallen tegelijkertijd zullen langskomen. Een dressoir aan één zijde is het voetstuk voor enorm breed flatscreen. Op dit beeldscherm is de site van Amm Couture actief.

De ontwerpen van Amm zijn fijnzinnig, frêle en met oog voor details. Jasjes in soepele stofjes, waardoor ze uitermate geschikt zijn om te dragen bij verschillende gelegenheden, van cocktail-uurtje tot gekleed diner. Zwarte jasjes met een zwart transparante kraag en een roze voering bijvoorbeeld. Of zwarte jasjes met een stukje kant of een ritjes op een verrassende plaats. Naar gelang de gelegenheid te combineren met een pantalon of rok.

Maar Amm gebruikt niet alleen zwart voor zijn ontwerpen. Roze, lichtblauw, okergeel, brique zijn verwerkt in wollige mantelpakjes of gesoigneerde creaties geïnspireerd op de japonnen van Chinese geisha's. Amm Sarid Khomnoy is afkomstig uit Thailand en kwam via Via Phuket, Singapore en Vietnam in Londen terecht. Vanuit Londen maakte hij de oversteek naar Amsterdam. Om zijn collectie aan een breder publiek te kunnen tonen, besluit Amm zich aan te sluiten bij Young Designers United te Amsterdam. Hier presenteert hij in februari 2003 een kleine collectie.

In september 2003 presenteert Amm zijn eerste grote modeshow. Naast een damescollectie, toont Amm ook zijn eerste herencollectie. In het publiek bevindt zich ook Frans Molenaar. Deze ziet in Amm een groot talent en stimuleert hem om zijn eigen identiteit te versterken. Hetgeen uiteindelijk resulteert in een eigen salon, Amm Couture.

Frans Molenaar