• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • G-Star lanceert 'meest duurzame jeans ooit'

G-Star lanceert 'meest duurzame jeans ooit'

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

G-Star lanceert voor zijn lente/ zomercollectie 2018 de Elwood RFTPi Jeans, oftewel: 'de meest duurzame jeans ooit' volgens het bedrijf. Samen met zijn leveranciers analyseerde het jeansbedrijf ieder onderdeel binnen het productieproces en onderzocht het hoe de milieu-impact te minimaliseren.

De denimindustrie wordt vaak bekritiseerd vanwege haar vervuilende en schadelijke productie. Met de lancering van de duurzame Elwood RFTPi-jeans neemt G-Star een pioniersrol in het verduurzamen van de milieubelastende industrie. De denimstof die is ontwikkeld kreeg de eerste ‘Gold Level Cradle to Cradle’-denimcertificering ooit. Om andere merken aan te moedigen ook te verduurzamen zijn de ontwikkelingsprocessen van de denimstof als open source toegankelijk.

“We zijn enorm trots dat we samen met onze partners G-Star en DyStar de duurzaamste denimstof ooit gemaakt bij Artistic Milliners hebben kunnen ontwikkelen. Samen hebben we gepionierd en een radicaal nieuwe verfmethode ontwikkeld, zonder zout en zonder waterverspilling. We hebben dit proces Crystal Clear genoemd. Dit is misschien wel de meest radicale aanpassing van het indigo-verfproces sinds de industrialisatie van het proces. En de formule staat misschien nog in de kinderschoenen, maar we hebben goede hoop dat het binnen afzienbare tijd massaal wordt overgenomen in de denimindustrie, aangezien deze methode ongekend veelbelovend is op het gebied van milieu en waterbesparing.”

Omer Ahmed, directeur van Artistic Milliners

Wat is een duurzame jeans?

De denimstof die G-Star samen met zijn partners DyStar en Artistic Milliners ontwikkelde, bevat 70 procent minder chemicaliën en produceren geen bijproducten die zout bevatten tijdens het reductie- en verfproces. 98 procent van het water wordt gerecycled en hergebruikt en de overige 2 procent verdampt.

G-Star gebruikt voor de Elwood RFTPi alleen biologisch katoen. Dit katoen is geteeld zonder gebruik van synthetische bemesting en giftige pesticiden, waardoor er geen schade aan de grond wordt toegebracht en daardoor het ecosysteem wordt ondersteund. Alle andere componenten die niet gunstig waren voor eenvoudige recycling zijn weggelaten. Zo heeft het bedrijf ervoor gekozen geen rivets en ritsen te gebruiken, maar metalen knopen met een eco-finish. Ook alle labels en kartonnen verpakkingen zijn verantwoord geproduceerd.

De G-Star Elwood RFTPi jeans en het D-Staq RFTPi denim jacket zijn vanaf 15 februari verkrijgbaar in de winkel en online, voor zowel dames als heren.

Het Nederlandse G-Star RAW werd in 1989 opgericht door Jos van Tilburg. Gedreven door de filosofie "just the product" ontwikkelt het merk zich snel binnen de denimindustrie en groeit het uit tot één van de grootste spelers wereldwijd. In februari 2016 wordt Pharrell Williams mede-eigenaar van het bedrijf. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de collecties, de marketing en de bedrijfsstrategie. Vandaag de dag heeft het spijkerbroekenmerk 6500 verkooppunten wereldwijd.

Zien: de G-Star RAW suit-collectie

Beeld: G-Star

Duurzaam
Elwood RFTPi Jeans
G Star Raw
meest duurzame jeans