• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Gala van WNF brengt 241.000 euro op voor langste rivier van China

Gala van WNF brengt 241.000 euro op voor langste rivier van China

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Het benefietgala van het Wereld Natuur Fonds (WNF), gisteravond in de Rotterdamse Laurenskerk, heeft 241.000 euro opgebracht. Het geld wordt besteed aan het Yangtze-project van het WNF in China. De Yangtze is de langste rivier van China. De rivier en haar vloedvlaktes vormen de thuisbasis voor miljoenen mensen en honderden soorten bijzondere vogels, vissen en zoogdieren.

De gala-avond bestond uit een veiling, voorafgegaan door een culinair en cultureel programma. De genodigden, afkomstig uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven en de overheid, genoten van een traditionele Chinese leeuwendans en een optreden van zangeres Petra Berger. De hoofdact van de avond was een optreden van zangeres Do. Speciaal voor de gelegenheid ontwierp mode-ontwerpster Jessica Joyce een zogenoemde 'pandajurk' voor Do. De bijzondere jurk werd na het optreden van Do geveild voor een bedrag van 4.000 euro.

Klapstukken van de veiling waren een clinic an wielrenner Michael Boogerd en een pluche ijsbeer van twee meter hoog. Veilingmeester Mark Grol van Sotherby's sloeg beide items af op een bedrag van 8.000 euro.

Het WNF begon zijn werk in China met studies naar de reuzenpanda. Tegenwoordig is de natuurbeschermingsorganisatie al bijna 30 jaar actief in het land. De Yangtze is de langste rivier van China. Hij ontspringt op het Tibetaanse Plateau en mondt 6.300 kilometer oostwaarts uit in de Oost-Chinese Zee. Langs haar oevers wonen miljoenen mensen, die vooral afhankelijk zijn van landbouw. De rivier en haar overstromingsvlaktes zijn de leefomgeving van honderden soorten bijzondere vogels, vissen en zoogdieren.

Maar het stroomgebied van de Yangtze staat onder druk. Overstromingsgebieden gaan verloren door inpoldering. Grootschalige ontbossing veroorzaakt erosie, waardoor de grond minder water vasthoudt en de bevolking lijdt onder zware overstromingen. Honderden fabrieken en fabriekjes lozen hun afvalwater op de rivier en de Yangtze-aligator en de Chinese steur worden ernstig bedreigd. De aanleg van de gigantische Drieklovendam heeft evenmin een gunstig effect op de natuur.

Het WNF wil van de Yangtze binnen 25 jaar weer een levende rivier maken. De eerste bemoedigende resultaten zijn al geboekt. Zo besteedt de Chinese overheid door toedoen van het WNF aandacht aan de vervuiling van haar rivieren. Met de sluiting van honderden kleine papierfabrieken kwam in 2007 een eind aan de illegale lozingen van miljoenen tonnen afvalwater in het stroomgebied van de Yangtze. Door een tafel te reserveren en te bieden tijdens de veiling hebben de gasten van het Yangtze-gala het WNF geholpen om van de Yangtze weer een aangename omgeving te maken voor mens en dier, omgeven door natuurlijke vloedvlaktes en intacte bossen.

WNF