• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Google werkt samen met Levi’s aan smart jeans

Google werkt samen met Levi’s aan smart jeans

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Je telefoon opnemen door over de mouw van je colbert te strijken; over een tijdje zou het zomaar kunnen. Google is een samenwerking aangegaan met denimmerk Levi’s om een ‘smart jeans’ te ontwikkelen, gemaakt van speciale denim met touch screen mogelijkheden. Dat heeft Google bekend gemaakt.

Onder de titel ‘Project Jacquard’ heeft Google samen met Levi’s een jeansstof ontwikkeld die kan geleiden. Hoewel dit soort stoffen niet nieuw zijn, is het wel nieuw dat deze stoffen nu machinaal vervaardigd kunnen worden. De gepresenteerde stof reageert op veegbewegingen, maar registreert ook hoe hard er op de stof wordt gedrukt, dankzij de geleidende vezel.

Levi’s en Google werken samen aan geleidende denim

Het nieuws over het smart textiel werd gepresenteerd op de jaarlijkse Google Developer Conference in San Francisco. De Advanced Technology and Projects Groep (ATAP) heeft een stof ontwikkeld, waar microvezels met ‘digital sensing capabilities’ doorheen geweven is. De stof zou kunnen communiceren met verschillende toestellen, door aanrakingen en gebaren. Er is geen speciale weeftechniek voor nodig om de stof te kunnen maken en ook zijn de bestaande industriële weefgetouwen prima in staat om de nieuwe technische stof te weven.

Ivan Poupyrev, leider van de ATAP, zegt: “We doen al meer dan twintig jaar onderzoek naar geleidende stoffen. We hebben nu een interactief element in textiel ingebouwd. We koppelen het garen nu met een connector die ervoor zorgt dat je verbinding kan maken met een mobiele telefoon of een tablet. Het heeft een afmeting van een normale Levi’s knoop en heeft bovendien een power source en een Bluetooth-verbinding.” De connector maakt gebruik van algoritmen om aanrakingen en swipes te herkennen, zegt ATAP. De data kan draadloos verzonden worden naar smartphones of andere apparaten, zoals het voeren van telefoongesprekken. Alles wat met textiel te maken heeft, of het nu mode, kostuums of meubeltextiel is, zou geschikt kunnen zijn voor het interactieve textiel.

Google en Levi’s presenteren interactieve stof

“We kunnen interactief textiel mogelijk maken,” vertelt Emre Karagozler van ATAP. “We weven geleidende draden door de stof. De draden kunnen in tal van stoffen verweven worden, met eindeloze mogelijkheden.” Zo kan een stof extra opvallen door de geleidende draden, of juist volledig weggewerkt worden, afhankelijk van wat de desbetreffende modeontwerper wil. De geleidende draden kunnen tevens in bepaalde stukken van het ontwerp worden geweven, of juist in de gehele stof.

"Jacquard is een leeg canvas voor de mode-industrie," laat Google op de website van het project weten. "Ontwerpers kunnen het gebruiken zoals ze elke stof zouden gebruiken. Ze kunnen nieuwe lagen van functionaliteit toevoegen, zonder bij te leren over elektronica.” “Het is rekbaar en het is wasbaar,” vult Karagozler aan. “Het is net gewone stof.” Volgens Google ontstond het idee doordat de structuur van touch screens van smartphones erg lijkt op de structuur van textiel.

“In onze hyperdigitale wereld worstelen mensen constant met het fysiek aanwezig zijn in hun omgeving, met behoud van een digitale verbinding,” licht Paul Dilinger, hoofd van productinnovatie wereldwijd bij Levi Strauss toe. “De samenwerking die Google en Levi’s aangaan levert een geheel nieuwe waarde van kleding op voor consumenten, die zowel emotioneel, ambitieus als functioneel is.”

Google lanceert samen met Levi's smart denim

De samenwerking met denimmerk Levi’s werd tijdens de conferentie bekend gemaakt. De keuze voor Levi’s is een slimme zet, want Google heeft geen goede ervaringen met mode-items. Zo werd de Google Glass in 2012 een flop onder modeliefhebbers. Levi’s is de eerste partner in jet Jacquard Project. De verwachting is dat de eerste producten voor het herfst-/winterseizoen 2016 gepresenteerd worden.

Smart textiel is overigens niet nieuw, melden diverse media. Vorig jaar debuteerde Ralph Lauren op de U.S. Open met een ‘Polo Tech’ Shirt, voorzien van sensoren waarmee hartslag, ademhaling, aantal stappen en verbrande calorieën geteld konden worden op een smartphone. De nieuwe stof van Google zou wel de eerste textielsoort zijn die draadloos informatie naar devices stuurt. Bij de Polo Tech was er nog een klein zwart doosje nodig.

Google
Levi's