• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Gothic Lolita's in beeld

Gothic Lolita's in beeld

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Met het uitbrengen van een Nederlandstalig fotoboek, brengt uitgever Phaidon Press de Gothic & Lolitakledingstijl onder de aandacht van het Nederlandse publiek. Het boek wordt komend weekend gepresenteerd op het Spui in Amsterdam, waar ontwerpers van het Amsterdam Fashion Institute een workshop geven om zelf gothic & lolita kleding en accessoires te kunnen maken.

Gothic & Lolita is de benaming van een flamboyante kledingstijl uit Tokyo; het betreft meisjes die van top tot teen gekleed zijn in Gothic, Roccoco en Victoriaanse stijl. "Meestal zijn het mensen die houden van die vrouwelijke kledingstijl en die het leuk vinden om er anders uit te zien dan de doorsnee bevolking", zegt Leyla Cavusoglu die oprichtster is van Mfashion in Bilthoven, de enige Gothic & Lolitawinkel die Europa rijk is. De stijl kwam eind jaren negentig op en Cavusoglu was de eerste in Europa die insprong op de uit Japan overgewaaide trend. Ze verwierf het alleenrecht op de drie grootste merken 'Baby the stars shine bright', 'Metamorphose' en 'Moitié'. Een goede keuze, want de zaken gaan goed: "Buiten Azië worden de merken vrijwel niet verkocht, dus we krijgen ook bestellingen uit het buitenland, zelfs uit Amerika", vertelt Cavusoglu. Binnenkort voegt ze ook sieraden van Vivienne Westwood toe aan het assortiment.

Volgens Cavusoglu is de Gothic & Lolitagemeenschap groeiende: "In Nederland zijn er zo'n honderd mensen actief geïnteresseerd in de Gothic & Lolitastijl. Daarnaast zijn er mensen die er een passieve interesse in hebben of die alleen elementen uit de stijl gebruiken."

Het boek Gothic & Lolita bevat 270 portretten van fotograaf Masayuki Yoshinaga die honderden exotisch gekostumeerde leden van de scène voor zijn camera liet verschijnen. Bij de presentatie van het boek, zaterdag 23 juni van 14:30 uur tot 17:00 uur op het Spui in Amsterdam, zijn vijftien leden van de Nederlandse gothic & lolita gemeenschap aanwezig om een performance te geven. De best geklede Goth of Lolita wint een exemplaar van het boek.

Overigens onderscheiden echte Goths nog meer stijlen binnen de Lolitastijl. De populairste daarvan is de Sweet Lolita, die gewoonlijk te herkennen valt aan een korte wijduitstaande rok, vaak in combinatie met kousen tot over de knie en schoenen of laarzen met plateauzolen. De Sweet Lolita's dragen weinig zwart, maar juist veel zoete kleuren. De Elegant Gothic Lolita's gebruiken juist wel veel zwart, ook in hun make-up. Classic Lolita's kleden zich iets volwassener en dragen veel crème en bordeauxrood.

gothic