• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Goudsmedenprijs voor Marc Lange

Goudsmedenprijs voor Marc Lange

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Coco de Meyere heeft tijdens een cocktail party in Overveen bekendgemaakt wie de winnaars zijn van de Nederlandse OntwerpWedstrijd 2007, een prijs voor goud- en zilversmeden. Eerste werd de Alkmaarse Marc Lange met zijn collier Sparkling Vortex (sprankelende draaikolk). Het thema van de wedstrijd was 'Cocktail party' en dit inspireerde Lange een ontwerp te maken waarin de samenkomst van de verschillende ingrediënten van de cocktail duidelijk wordt. De draaiende beweging van het ontwerp staat voor de manier waarop de componenten van een cocktail worden gemixt. Eromheen dansen diamantjes die aan witgouden draadjes zijn bevestigd. De schittering van de diamantjes moet de fonkelende roes die je krijgt van een echte cocktail voorstellen.

"Het is een lang proces voordat zo'n onwerp tot stand komt," vertelt Lange. "Je loopt een tijdje met het thema in je hoofd en dan opeens gaat er een lampje branden. Dan pas ga je het visualiseren." Om op tijd klaar te zijn met het ontwerp stak Lange al zijn vrije tijd en zondagen in het vervaardigen van het collier. Met resultaat. "Dit is de kroon op mijn werk tot nu toe", aldus de goudsmid die reeds twaalf jaar geleden afstudeerde.

De jury bestond uit voorzitter Fred Brom van Steltman Juwelier Den Haag (bekend van het tv-programma Tussen Kunst en Kitsch), Diana Lemmens en Bas Hagemeier (goudsmeden) en Anne Schell van de sieradenglossy Girls Best Friend. De jury beoordeelde de sieraden op de uitwerking van het thema, de originaliteit, de technische afwerking, de innovatie en draagbaarheid en vond het sieraad van Marc Lange 'werkelijk een waanzinnige combinatie van verschillende technieken, creativiteit en vakmanschap'.

Tweede werd Diana van der Linden uit Weert met haar collier Garnish, dat bestond uit ijsblokjes van bergkristal en sinaasappel- en citroenschillen van goud. Derde werd Hester Vonk Noordegraaf uit Sint Anthonis met een ring gebaseerd op de cocktail margarita. De winnaar won behalve de eer een deelname aan de edelsmedenbeurs Juwelen in het Amstel in Het Amstelhotel in Amsterdam.

De Nederlandse OntwerpWedstrijd is een kwalitatief hoogstaande wedstrijd voor professionele goudsmeden en getalenteerde nieuwkomers en wordt eens in de twee jaar gehouden. Deelname is mogelijk voor gevestigde goud- en zilversmeden en voor laatstejaars studenten op niveau 3 en 4 van de Vakschool. Volgens Theo Vermeulen die namens de organisatie - Vereniging Goud- en Zilversmeden - van de wedstrijd sprak, is dit een belangrijke prijs omdat het mensen aanzet de kwaliteit van hun werk te verbeteren. Maar het is natuurlijk ook goed goud- en zilversmeden af en toe in de spotlights te zetten. Vermeulen: "De aandacht van de consument voor goudsmeden zit in de lift. Goudsmeden komen van hun zoldertje en staan weer eens in de schijnwerpers."

marc lange