H&M tekent betere omstandigheden 1,6 miljoen fabrieksmedewerkers

De Zweedse modeketen H&M heeft dinsdag een overeenkomst getekend waarin de keten betere werkomstandigheden voor de 1,6 miljoen fabrieksmedewerkers belooft.

De overeenkomst werd gesloten door de internationale unie IndustriALL Global Union en de Zweedse IF Metall unie. De overeenkomst geldt voor alle medewerkers in de 1900 fabrieken van de H&M Group in landen zoals Cambodja, Bangladesh, Myanmar en Turkije, meldt de kledinggigant in een persbericht.

De overeenkomst omvat onder andere dat werknemers het recht hebben om te weigeren wanneer zij in gevaarlijke werkomstandigheden moeten werken en de mogelijkheid krijgen om te kunnen onderhandelen voor betere salarissen.

De slechte werkomstandigheden van de fabrieksarbeiders, voornamelijk vrouwen, kwamen onder andere aan het licht toen er 1100 fabrieksarbeiders om het leven kwamen toen in 2013 het Rana Plaza in Bangladesh instortte. De fabrieksramp zorgde voor een dringende vraag naar hervorming, nieuwe veiligheidsinspecties en hogere lonen.

Alhoewel deze fabriek niet alleen voor H&M kleding fabriceerde heeft de keten in 2013 een deal gesloten met concurrenten zoals de Spaanse modeketen Zara om de veiligheid in de fabrieken, onder andere in Bangladesh te verbeteren.

De Zweedse modeketen zegt haar fabrieken zorgvuldig uit te kiezen, maar het erkent het probleem dat het lastig is om alle fabrieken plus medewerkers in de gaten te houden, zo staat in het Duurzaamheid Rapport uit 2014. Ook zegt de keten in hetzelfde rapport dat het een grote uitdaging is om gezondheid, veiligheid, overuren, lonen en de arbeidsomstandigheden in de gaten te houden in alle fabrieken.

Beeld: H&M

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN