• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Haute Couture Paris; betoverend vrouwelijk

Haute Couture Paris; betoverend vrouwelijk

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Chanel herfst/winter 03-04, Karl Lagerfeld

Jean Paul Gaultier herfst/winter 03-04

De haute coutureshows deze week in Parijs beloven een betoverend najaar. De collecties waren fantasievol en krachtig. Vrouwelijkheid voerde de boventoon en deed sterk denken aan de Hollywood-legendes van weleer. Vooral de invloed van de jaren twintig met charleston, pothoeden en sigarettenpijpjes is sterk. De belijning was overwegend strak en de uitstraling chic. Donkere kleuren voerden de boventoon en de klassieke combinatie zwart/wit in het bijzonder. De accenten zijn juist warm getint en glanzend. De sensuele grandeur is onder meer terug te zien in het veelvuldig gebruik van bont - in kragen, manchetten, als stola of jas - en van kant - als pikant detail of geheel kledingstuk. Paris Haute couture; een overzicht.

Chanel kwam dit jaar met een collectie die zeker bij Lagerfeld's chique clientèle in de smaak zal vallen. In de oude maar adellijke kloosters van een zeventiende eeuwse abdij toonde hij zijn geloof in de Chaneltradities, zonder ook maar een moment oubollig te worden. Lange jassen en jurken met aansluitende tailles, strakke mouwen en hoog opgezette kragen, gedragen door modellen met simpele kanten kapjes op hun hoofd, vielen over nauwe leren broeken die direct over liepen in hoge stilletto's. Tweed, satijn, leer en bont vormden de basismaterialen voor de collectie. De outfits werden afgemaakt met (gestileerde, aan de Gotiek herinnerende) gouden kant en overdadige witte meringue-roesjes, zoals op de jurk van Linda Evangelista, die de show op passende wijze afsloot. Vrouwelijk maar streng, lief maar zeker in staat van zich af te bijten is de enigszins futuristische middeleeuwse dame van Chanel. En ze draagt zwart of wit.

Givenchy herfst/winter 03-04, Julien Mcdonald

Jean Paul Gaultier herfst/winter 03-04

Jean Paul Gaultier overdonderde zijn publiek, dat bijna een uur moest wachten op aanvang van de show, met een zeer creatieve en gevarieerde presentatie die steeds in kracht en tempo toenam. Gaultier bracht een bijna surrealistische collectie waarin geen kledingstuk is wat het werkelijk lijkt. Rokken blijken broeken te zijn en de mouwen van een shirt zijn die van een colbert. Het gezichtsbedrog werd nog verstekt in een spetterende serie bodysuits met dierenprints - bijvoorbeeld met de opdruk van een witte python - bloemen en spinnenweb motieven. Ook wanneer de stilistische showeffecten worden weggelaten blijft er een volwassen collectie over van het enfant terrible van de haute couture. Gaultier presenteerde avondjaponnen van hetzelfde niveau als de schitterende creatie die Nicole Kidman dit jaar droeg naar de Oscaruitreiking.

"Vlaamse flamenco" noemde Christian Lacroix de inspiratie voor zijn buitengewone show. Titian en Holbein, harnassen, en de Vlamingen die het Spaanse hof van Karel de vijfde bevolkten, stonden model voor een collectie waarin jong en oud op fascinerende wijze werd gecombineerd. Kleuren, texturen, stoffen en stijlen werden binnen het thema namelijk heel modern door elkaar gebruikt. Dit resulteerde in borstplaten van gecorsetteerd fluweel, schattige helmen met strikken, een militaire cape van hermelijnen staartjes over grijs mohair.

Valentino herfst/winter 03-04

Christian Lacroix herfst/winter 03-04

De geest van Audrey Hepburn, Givenchy's bekendste klant, hing nadrukkelijk over de collectie die Julien Mcdonald voor het Franse modehuis heeft ontworpen. De Britse ontwerper presenteerde een zeer serieuze collectie. Pakken in een klassieke snit en jasjes met strenge hoge kragen. Dit gevoel wordt nog benadrukt door het palet waarbij donkere kleuren zoals zwart en inktblauw overheersen. Modejournaliste Suzy Menkes oordeelt dat Mcdonald uit respect voor het traditionele Franse modehuis is doorgeslagen. De tijdloosheid die hij nastreeft is daardoor verworden tot een vrij gedateerd beeld. Julien Mcdonald heeft duidelijk moeite om een succesvolle formule te vinden voor Givenchy. Maar de huidige clientèle vindt het prachtig. Slechts minuten na afloop van de modeshow stonden zij in de rij om afspraken te maken met de couturier.

Valentino bracht een ode aan de Hollywood vedetten. Hij begon zijn show met een presentatie op een groot beeldscherm waarop foto's van beroemdheden als Sophia Lauren, Julia Roberts, Ashley Judd en vele anderen, uitgedost in creaties van de Italiaanse couturier. De avondjaponnen van Valentino zijn van een klassieke elegantie. Daarnaast bracht de ontwerper krokodillen leren jasjes die hij combineert met fluwelen tulbanden geïnspireerd op de jaren veertig.

parisfashionweek