• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Het Calvin Klein debuut van Raf Simons

Het Calvin Klein debuut van Raf Simons

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Het moment waar de mode-industrie zo reikhalzend naar uit heeft gekeken: de New York Fashion Week show van Calvin Klein onder leiding van creatief visionair Raf Simons.

Uncross your legs. Frontrow gasten, waaronder Anna Wintour, Suzy Menkes and Diane von Furstenberg, worden verzocht niet met hun benen over elkaar zitten om de catwalk vrij te houden. Wie geen exclusieve ticket voor het grootste mode-evenement van het seizoen had bemachtigd, kon virtueel meeluisteren - en kijken naar het debuut van Raf Simons voor Calvin Klein via een livestream. De show begon fashionably late om 10.30 uur (EST) of 16.30 uur onze tijd (CET).

De catwalkshow wordt geopend door een vrouwelijk model gekleed in een witte coltrui, blauwe relaxte blouse met bordeauxrode Western geïnspireerde details op de borst, gedragen in een rood oranje pantalon met relaxte fit. De tweede outfit op mannelijk model is identiek, alleen uitgevoerd in de kleurencombinatie geel, rood oranje en off-white.

In Calvin Klein’s dames en heren ready-to-wear collectie 2017 gebruikt Simons gedempte kleuren als denimblauw, donkergroen en bruin die retro aanvoelen. Knalkleuren worden ook gebruikt: geel in jassen, fuchsiaroze en grasgroen als rok gecombineerd met een grijze geruite blazer, lila-paars en rood oranje als kleuraccent op mouwen van gebreide truien. Donkere kleuren zien we terug in (leren) doorknoop-overalls en stoere leren jacks met bontkraag, waarvan de laatstgenoemde worden gedragen over vrouwelijke looks.

Zowel mannenlijke als vrouwelijk modellen dragen 'pantystof' tops.

De kledingstukken met een transparante PVC-overlaag springen eveneens in het oog. Simons geeft daarmee trenchcoats en geruite mantels een nieuwe look. Ook is ‘plastic’ gedeeltelijk aangebracht over elegante kanten of met veren beklede jurken.

Simons lijkt terug te zijn gegaan naar een minimalistische benadering, en de precisie van de snit en kleur die ten grondslag liggen aan de visie van Klein.

Raf Simons voor Calvin Klein

In de jaren 90 vierde Calvin Klein, dat werd opgericht in 1968, hoogtijdagen: de bedrieglijk eenvoudige ontwerpen in een gedempt kleurenpalet waren toentertijd het toonbeeld van Amerikaanse luxe en zelfvertrouwen. Het merk verdween de laatste jaren naar de achtergrond. Calvin Klein’s omzet wordt op dit moment vooral gegenereerd uit ondergoed, jeans en parfums, volgens Magdalena Kondej, hoofd onderzoek kleding en schoenen van Euromonitor International, meldt de Amerikaanse krant The New York Times in een recent gepubliceerd artikel. Het gaat het minder goed met de Calvin Klein en Calvin Klein Collections lijnen, bleek uit de rapportage van de financiële resultaten in 2015. Calvin Klein, dat in 2003 voor 400 miljoen dollar (363 miljoen euro) door PVH werd gekocht, genereerde in 2015 een omzet van 8,2 miljard dollar (7,4 miljard euro).

Calvin Klein hoopt met Simons nieuwe energie en enthousiasme voor het merk te genereren, en vast ook financiële doelstellingen te behalen. PVH’s doel voor Calvin Klein is een omzet van 10 miljard dollar (8,7 miljard euro) in 2020.

Simons heeft keer op keer bewezen dat hij met een selectieve blik opnieuw vorm kan geven aan de motieven van een huis. Simons ontwierp voor het eerst damesmode bij Jil Sander - waar hij van 2005 tot 2012 met de creatieve scepter zwaaide - en was hierin uitermate succesvol. Hij wist het modehuis nieuw leven in te blazen én de resultaten een boost te geven.

Bij Christian Dior, zijn volgende werkgever, heeft Simons het modehuis verjongd. Behalve artistiek was het ook groot commercieel succes. Sydney Toledano, CEO van Dior vertelde in een interview met de Franse krant Les Echos dat Dior Couture in de afgelopen vier jaar de winst met ongeveer 60 procent had zien stijgen. Het modehuis dat in 2013 nog een omzet van 3,9 miljoen euro behaalde zag de omzet van ruim 4 miljard euro in 2014 groeien tot een bedrag van 6,2 miljoen euro in het boekjaar 2015.

Of Simons zijn kunstje opnieuw flikt bij Calvin Klein zal de tijd leren.

Foto's: Fernanda Calfat / Getty Images North America / AFP, Calvin Klein ready-to-wear collectie FW17.

Screenshots Livestream Calvin Klein.

Calvin Klein
Raf Simons