Het houden en fokken van nertsen mag toch niet
bezig met laden...
Het einde van de nertsenbontindustrie is weer een stukje dichterbij. Het verbod op het houden en fokken van nertsen is rechtsgeldig, zo oordeelde het Gerechtshof in Den Haag. De nertsenhouders hebben al aangegeven in cassatie te gaan.
De uitspraak werd gedaan naar aanleiding van de wet die in 2013 in ging. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders en Nertsenfokkers hadden geprotesteerd tegen de wet, omdat dat zou betekenen dat ze moesten stoppen met hun winstgevende bedrijven zonder daar een schadevergoeding voor te krijgen. De rechter gaf hen gelijk, want de wet was in strijd met het Europese Verdrag tot bescherming van de Rechten van de Mens, waarmee de eigendommen van burgers beschermd worden. De Nederlandse Staat ging echter in beroep, en nu is het eerdere vonnis door het Gerechtshof vernietigd. Er wordt namelijk genoeg rekening gehouden met de nertsenhouders, oordeelden de hogere rechters.
Het verbod voor de bestaande nertsenhouders gaat overigens pas op 1 januari 2024 in, waardoor er een overbruggingsperiode van bijna elf jaar is. Nertsenhouders kunnen dus hun onderneming nog geruime tijd voortzetten en winst maken waarmee de nadelige gevolgen van de nieuwe wet en gedane investeringen kunnen worden terugverdiend, stellen de rechters. Daarnaast konden nertsenhouders al jaren rekening houden met een toekomstig verbod, meent het Gerechtshof. Ook moeten nertsenhouders hebben geweten dat de bontproductie voor weerstand zorgt bij veel mensen.
Nertsenhouders gaan in cassatie bij de Hoge Raad wegens fokverbod
De Bont voor Dieren laat weten opgelucht te zijn met de uitspraak van de rechter. Directeur Nicole van Gemert laat in een reactie weten: “Sinds onze oprichting hebben we geknokt tegen de nertsenhouderij in Nederland. We hebben veel tegenslagen moeten incasseren met als dieptepunt het buiten werking stellen van het nertsenfokverbod. Maar de aanhouder wint: niet alleen is het verbod vanaf vandaag weer in werking, ook alle uitbreidingen van het afgelopen jaar zijn hiermee illegaal geworden.” Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, vult aan: “Nertsen zijn wilde, solitair levende dieren die niet te houden zijn in kooien. Dat zeggen we al jaren en daarvan is ook de politiek overtuigd. Dat de rechter het nu met ons eens is stemt hoopvol voor de toekomst van het dierenwelzijn in Nederland”.
Toch is de kwestie nog niet ten einde. De nertsenhouders lieten direct na de uitspraak weten dat ze in cassatie gaan bij de Hoge Raad. "We leggen ons hier niet bij neer. We hebben al eerder gezegd dat we deze strijd tot het einde gaan voeren,” zegt de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders. "We gaan in cassatie. We zijn heel erg benieuwd waarom de rechtbank ons vorig jaar in het gelijk heeft gesteld en dat dit nu weer helemaal wordt veranderd. Dit is zeer verrassend en teleurstellend voor ons, want dit hadden we totaal niet verwacht. Het is een zware tegenvaller, maar we geven niet op.”
Gerechtshof: verbod op nertsenfokkerij is geldig
De nertsenbontindustrie is al jaren een heet hangijzer. Sinds 1999 staat het al op de politieke agenda van de Tweede Kamer. In 2012 gingen de Eerste en Tweede kamer akkoord met een verbod op het fokken van nertsen, dat vanaf 2024 in zou gaan. Voorstanders van de wet vonden het ‘een mijlpaal’, omdat dieren niet voor elk doel gehouden mogen worden. Maar tegenstanders lieten weten het verbod ‘historisch’ te vinden, omdat een goed draaiende sector zou verdwijnen. De nertsenhouders eisten in 2012 een schadevergoeding van 1 miljard euro .
Mocht de sector echt verdwijnen, dan zal er zo’n 651 miljoen euro schade zijn, zo berekende de Wageningen Universiteit in 2012. Eerder zei directeur Wim Verhagen van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders tegen het Algemeen Dagblad dat er zo’n 1.200 mensen werkzaam in de sector, en dat de overheid minimaal 60 miljoen euro aan belastinggeld zal mislopen door het verbod. Tevens zal het fokken van nertsen zich verplaatsen naar landen in Oost-Europa denkt hij.
In Nederland zijn ongeveer 170 nertsenkwekerijen, met name in de Gelderse Vallei, Oost-Brabant en Noord-Limburg. Na China en Denemarken is Nederland de derde bontproducent van de wereld. In landen als Groot-Brittannië, Zwitserland, Oostenrijk en Kroatië is de nertsenfokkerij al verboden.