Het V&D distributiecentrum te huur: toplocatie en hypermodern
bezig met laden...
Het voormalig distributiecenter van V&D in Nieuwegein staat te huur. Eigenaar WDP had het gebouw ontwikkeld op maat van de warenhuisketen V&D. Toen die eind 2015 failliet ging, waren er nog pogingen om een doorstart te forceren, maar ook die zijn mislukt. Dat maakt dat WDP nu druk bezig met het vinden van een nieuwe huurder. Rien van Ast, directeur Nederland van WDP: “Het is een hypermodern gebouw op een toplocatie: het logistiek bedrijventerrein Het Klooster in Nieuwegein ligt vlakbij het kruispunt van de autosnelwegen A2, A12 en A27. Daarmee ligt het op de assen in de richting zuid-noord én oost-west. Tegelijk is het een heel nieuw magazijn met alle mogelijke milieuvriendelijke uitrustingen zoals LED-verlichting, warmte-koudeopslag en – straks – zonnepanelen, en dat bovendien een BREEAM-certificaat kan voorleggen.”
V&D wilde met de nieuwe locatie alle voorraden uit verschillende magazijnen consolideren in één nieuw distributiecentrum. De activiteiten zouden ook e-commercelogistiek moeten toelaten en daarvoor werden heel wat tussenvloeren aangebracht. V&D had bovendien geïnvesteerd in een zeer verregaande automatisering van de processen. In het gebouw bevindt zich nu nog steeds een afdeling voor hangende kleding met aangepaste opslag, intern transport en pickstations. Het distributiecenter beschikt ook over een grote miniload installatie waar liggende kleding of elk ander producttype kan worden opgeslagen. Alles is verbonden met elkaar door transportbanden en conveyors.
Het feit dat de automatisering geen eigendom is van WDP, maar van een financiële partij die het systeem leasede aan V&D, heeft een belangrijke impact op de aanpak van het verkoopproces. “Voor de commercialisering van het pand hebben we inderdaad twee parallelle strategieën. Ten eerste proberen we een huurder te vinden die interesse heeft in het geheel, inclusief de automatisering. Daarbij mikken we dan op bedrijven in de fashionsector die veel hangende kledij moeten kunnen opslaan. Als we een geschikte kandidaat vinden, dan kan het grootste deel van de automatische systemen hergebruikt worden. Maar we houden er wel rekening mee dat zo’n partij misschien niet gemakkelijk te vinden is. Daarom zoeken we ook firma’s in andere sectoren die een modern magazijn nodig hebben. Voor hen kunnen we dan de automatisering laten verwijderen en dan kunnen ze beschikken over een traditioneel maar state-of-the-art gebouw. In dat geval is ook een ingroeiscenario mogelijk waarbij de huurder begint met een deel van de totale oppervlakte maar gaandeweg steeds grotere delen van het distributiecenter in gebruik neemt,” zegt Rien van Ast.
Specificaties van het distributiecentrum
- 43.000 m2 perceelgrootte
- 23.170 m² magazijnoppervlakte
- 24.000 m² tussenvloeren
- 2800 m² kantoor op 3 verdiepingen
- Dakrandhoogte 14 meter