• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Hilde Francq presenteert de trends voor herfst-winter 2019/2020

Hilde Francq presenteert de trends voor herfst-winter 2019/2020

Door Katrien Huysentruyt

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REPORTAGE

Antwerpen - De Belgische federatie van de Mode Creamoda nodigde Hilde Francq van kleurentrendbureau Francq Colors uit voor een seminarie over de trends voor herfst-winter 2019/2020. FashionUnited was aanwezig, samen met kledingfabrikanten, modemerken en designers die inspiratie op kwamen doen voor hun nieuwe collecties.

Hilde Francq is trendwatcher, om het halfjaar brengt haar bureau een kleurentrendrapport uit lifestyletrends, kleurenpaletten, suggesties voor materialen en texturen, inspiratiebronnen. Handig voor bedrijven die een toekomstgericht productaanbod en kleuren- en materialenpalet nastreven dat de consument zal aanspreken. Voor herfst-winter 2019/2020 onderscheidt ze vier lifestyletrends, elk met een eigen kleurenpalet en modebeeld. In het algemeen voorspelt ze extra focus op kleur in de collecties waarbij diepbruin de plaats inneemt van zwart. Kleur geeft objecten en materialen meer dimensie.

Diepbruin neemt de plaats in van zwart

Principes voor

Een eerste trend is 'Principal', waarbij 'nee' zeggen een statement wordt: nee tegen vervuiling, 'cultural appropriation', fast fashion & food. Vasten wordt het nieuwe feesten. Deze lifestyle van de moderne asceet uit zich modegewijs in natuurlijke kleuren, oranje en roze koperkleur, afgezet tegen industriële grijstinten. De look is minimalistisch maar erg vrouwelijk, in duurzame materialen maar ook hoogtechnologisch textiel. Denk: lange gebreide jurken, midi-jurken met split, hoge taille en paperbag waists.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Hedonisme

Een tweede trend- 'Composite' - is er eentje die zich afzet tegen het principiële met een doorgezet hedonisme, alles kan en mag. We zien een herwaardering van het nachtleven, de raves en discotheken van de jaren ‘70, ‘80 en ‘90 en alternatieve levensstijlen. Er is een visuele overdaad, samengesteld uit verschillende stijlen. Er wordt geleend uit de periode van de Barok en Renaissance maar ook uit religies en Netflix-series als 'The Crown'. Hierbij zien we een over-gesatureerd kleurenpalet (fel en uitgesproken) met een futuristische inslag. Het is een kleurrijke trend met de introductie van lichtblauw als tint voor winterse materialen. Colorblocking wordt subtieler met niet meer dan twee kleuren.

Privacy graag

De derde trend vertaalt zich als het nieuwe cocoonen. We willen onze privacy terug en gaan ons terugtrekken in onze 'inner circle'staycation... Dat uit zich dan weer in tactiele vormen, zachte, nostalgische kleuren, materialen met een natuurlijke look, imperfecties mogen. De nineties zijn hier opnieuw terug maar dan met een 'romantic revival', denk aan Kaat Tilley en Laura Ashley.

Warm futurisme

De laatste trend, 'Hemisphere' draait helemaal rond Afrofuturisme, een mix van culturen op het Zuidelijk halfrond (Afrika + Zuid-Amerika) en een futuristische esthetiek - denk aan de film 'Black Panther'. De dynamische economie in deze landen geeft ook design en de populaire cultuur extra elan - terwijl tot nu toe het Noorden altijd het design overheerste. Het kleurenpalet is expressionistisch, rijk, warm voor natuurlijke materialen. Het silhouet is vrouwelijk met opnieuw het accent in de taille. Subtiele dierenprints worden aangevuld met natuurlijke opdrukken en multiculturele patchworks.

Infographic: Francq Colors via Crea Moda Foto’s: Valentino Couture lente/zomer 2018 & Calvin Klein herfst/winter 2018 © Catwalkpictures.com

Crea Moda
Francq Colors
Hilde Francq
Kleurentrends
Modetrends
modetrends herfst 2019
trends herfst 2019
trends herfst/winter 2019/2020
trends najaar 2019