• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Idee voor textielcycling wint hoofdprijs van de H&M Global Change Award

Idee voor textielcycling wint hoofdprijs van de H&M Global Change Award

Door May-Anne Oltmans

bezig met laden...

Scroll down to read more
Mode

Niemand minder dan prinses Victoria van Zweden mocht in Stockholm bekendmaken hoe het prijzengeld van 1 miljoen euro van de H&M Global Change Award zou worden verdeeld onder de vijf winnaars. Het idee om met een speciale technologie afgedankt katoen om te zetten in nieuw textiel kwam als grote winnaar uit de bus. Het Finse team achter dit idee kreeg 31 procent van de online uitgebrachte stemmen en mocht daarom 300.000 euro in ontvangst nemen.

Team van Finse wetenschappers wint H&M Global Change Award

”Deze prestigieuze prijs stelt ons in staat onze technologie te ontwikkelen zodat het uiteindelijk industrieel uitvoerbaar wordt,” zei Michael Hummel, woordvoerder van het team van wetenschappers dat de technologie heeft ontwikkeld. “We gaan ons nu richten op het uitwerken van de technische details, en dan vooral het oplosmiddel, om te zorgen dat deze technologie economisch gezien competitief en volledig milieuvriendelijk is.” Behalve Hummel bestond het winnende team uit Pirjo Kääriäinen, Ali Harlin en Herbert Sixta, die net als Hummel allemaal zijn verbonden aan de Aalto University in de Finse hoofdstad.

Op de tweede plaats eindigde het idee voor een zogenaamde ‘polystervreter’: een microbe die polysterafval kan omzetten in nieuw polyester. De Amerikaanse onderzoekers Akshay Sethi en Moby Ahmed ontvingen 22 procent van de ruim 22.500 stemmen, en werden beloond met een geldprijs van 250.000 euro.

De drie overige winnaars werden allemaal beloond met een geldprijs van 150.000 euro. Een van deze ideeën was om nieuw textiel te maken uit de bijproducten van citrusvruchtensap (Italië). De bedenkers kregen voor dit idee 15 procent van de stemmen. Een ander idee betrof het opzetten van een online marktplaats waar industrieel restmateriaal een nieuwe bestemming kan vinden (Estland), waar 18 procent van de stemmen op was uitgebracht. Tot slot was er ook het idee om algen in te zetten voor het kweken van textielvezels. Dit idee was bedacht door de Nederlandse productontwerper en ondernemer Tjeerd Veenhoven, en leverde hem 14 procent van de stemmen op.

Nederlander wint Global Change Award met stof die is gemaakt van algen

Veenhoven is al zestien jaar lang eigenaar van Studio Tjeerd Veenhoven, en doet hiervoor veel onderzoek naar nieuwe technieken en materialen waarmee duurzamere producten kunnen worden gemaakt. Zijn idee om te onderzoeken wat algen kunnen bijdragen aan duurzaam produceren ontstond ongeveer een jaar geleden. “Ze groeien op in zonlicht en CO2, in de zee, in meren. Uit algen kun je vezels halen die te bewerken zijn tot recyclebaar textiel,” vertelde Veenhoven in een interview met het Algemeen Dagblad (AD). De textielindustrie staat bekend als een van de meest vervuilende die er is, en de Groninger wil hierin verandering brengen.

Tijdens een wandeling op het strand valt het de productontwerper op dat veel vuilniszakken die aanspoelen zijn bedekt door een groene waas. Wanneer hij hier verder onderzoek naar doet, ontdekt hij dat van de algen draden kunnen worden gemaakt. Deze kunnen op hun beurt weer worden ingezet voor de productie van stof. Volgens de ontwerper is de stof nu vrij grof, en met het prijzengeld wil hij de stof verder ontwikkelen en verfijnen. Algen zouden in de toekomst weleens heel belangrijk kunnen worden, al denkt Veenhoven dat dit niet van de ene op de andere dag zal gebeuren. “Allerlei bedrijven zijn daar serieus mee bezig. Het heeft eeuwen geduurd voor de mensheid erin slaagde om zelf voedsel te verbouwen op land. Niet zo gek dat ook de productie van grondstoffen op zee wat tijd vergt.''

De winnaars worden begeleid tijdens de ‘Innovation Accelerator’

Alle winnaars van de eerste Global Change Award krijgen het komende jaar begeleiding van experts tijdens de ‘Innovation Accelerator’. Dit programma is een samenwerking tussen H&M, het Zweedse KTH Royal Institute of Technology en consultancy bureau Accenture. Deze partijen zullen de winnaars bijstaan met coaching en opdrachten waarmee zij hun winnende ideeën naar een hoger niveau kunnen tillen. “We worden geconfronteerd met extreme klimaatverandering, en voor ons is het daarom van belang om een partner te zijn van de Global Change Award,” aldus Lisa Ericsson, hoofd van KTH Innovation. “We kijken ernaar uit met het ‘Innovation Accelerator’-programma te starten en de innovatieve winnaars te leren kennen.”

Foto's: H&M Global Change Award Facebook


H&M
H&M Conscious Foundation
H&M Global Change Award