• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • "Ik ben van nature een doorzetter."

"Ik ben van nature een doorzetter."

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Al enkele seizoenen achtereen ontwierp ze collecties en gaf ze shows, maar deze winter begint het pas echt voor ontwerpster Mada van Gaans. Vanaf september ligt haar collectie daadwerkelijk in de winkels. Vier ondernemers hebben inmiddels al stukken aangekocht uit Mada's wintercollectie. En dat zijn niet de minsten: de nieuwe couturewinkel l'Empresse in Den Haag, Wendela van Dijk in Rotterdam en Sprmrkt in Amsterdam. Verder ontwerpt Van Gaans nog op freelancebasis voor een label dat binnenkort op de markt komt.

Kortom; de zaken gaan goed. Geen wonder dus, dat Mada van Gaans positief gestemd is. "Ik merk dat er meer beweging in komt," zegt ze. "Het lijkt alsof dingen op hun plaats vallen." Doorbreken als ontwerper is echter nooit iets dat gemakkelijk gaat. Ook voor Mada van Gaans betekende het veel en hard werken. Vrijwel dagelijks is ze dus te vinden op de dertiende verdieping van het World Fashion Centre in Amsterdam, waar ze haar atelier heeft vlak naast dat van Bas Kosters. "De afgelopen drie maanden bestond mijn leven eigenlijk vooral uit werken," glimlacht Van Gaans. "Ik begin om negen uur 's ochtends en stop pas rond middernacht. Ik moet wel, want vaste krachten kan ik me nog niet veroorloven en het tijdstip van de show staat vast, dus dan moet alles af zijn. Ik houd het vol omdat ik weet waarvoor ik het doe. Ik heb een innerlijke drang om iets moois neer te zetten, dat zit in mijn aard. En daarbij: Het geeft me een kick als ik werk voor een op het eerste gezicht onhaalbaar doel."

Van Gaans woont in Amsterdam. Haar partner is als webdesigner net zo gepassioneerd met zijn werk bezig als zij. "Dat moet wel. Iemand die anders in het leven staat, zou niet begrijpen waarom ik dit allemaal doe. Soms begrijp ik het zelf niet eens. Dan denk ik dingen als: 'Waar doe ik het eigenlijk voor? Het is zoveel werk om mooie kleren te maken, kan ik niet beter iets anders gaan doen?' Maar steeds weer kom ik er dan achter dat ik er toch gewoon erg gelukkig van word om te werken met prachtige materialen en mensen blij maken: Ik vind het heerlijk. Soms zitten dingen tegen, maar dat is nog geen reden om het bijltje erbij neer te gooien. Wel vind ik het belangrijk om af en toe te ontspannen. Dan zet ik een streep door mijn agenda en breng ik tijd door met mijn vriend, ga ik lekker eten, neem een massage of ga naar het strand."

 

Idyllisch

Inmiddels voert ze gesprekken met producenten in het buitenland om de productie uit handen te kunnen geven. Ook overlegt ze met een financieel adviseur en met een begeleider van innovatiebureau Syntens over hoe ze haar bedrijfsstructuur het beste verder kan ontwikkelen.

Hoewel het vak haar op het lijf geschreven is, was een carrière als modeontwerpster niet waar ze vroeger als kind van droomde. Haarstyliste wilde ze worden, of binnenhuisarchitect. "Als klein meisje maakte ik graag dingen voor in mijn kamer en ik knutselde en tekende graag," vertelt de 32-jarige ontwerpster. Toch kreeg ze al vroeg het goede voorbeeld: "Mijn moeder maakte vaak kleding voor mij en mijn zusje."

Zelf omschrijft ze haar creaties als geschikt voor excentrieke vrouwen. En dat de witblonde ontwerpster daar zelf ook onder valt, illustreert haar geschiedenis. Van Gaans komt niet uit een doorsneegezin. Tijdens haar jeugd woonde ze in verschillende plaatsen in het land, maar het beste herinnert ze zich het dorp in Drenthe, waar haar ouders een biologische boerderij runden. Ze ging daar naar de Vrije School in Meppel en ze vertoefde vaak bij een vriendin die in een nabijgelegen commune woonde. "Het was heel idyllisch allemaal. Ik was veel buiten en hoorde bij mijn vriendin thuis prachtige sprookjes en verhalen over kabouters en trollen."

Het is dan ook niet geheel toevallig dat de ontwerpen van Mada van Gaans vaak worden omschreven als een fantasiewereld die tot leven is gebracht. De laatste collectie, Carrousel of Dreams getiteld, was geïnspireerd door de 'Cheval Noir'-illustraties van de Japanse kunstenaar Aya Kato en ook in ander werk zijn vaak mythes, sages en sprookjesachtige taferelen terug te vinden. Een andere belangrijke inspiratiebron is de natuur: accessoires en prints zijn veelal geïnspireerd op dierenfiguren, bloemen of bomen. Heel duidelijk zichtbaar was dat bijvoorbeeld bij de jurk die ze ontwierp voor een actie van Avant Garde. Zes jonge designers kregen de opdracht een jurk te ontwerpen voor prinses Diana, en Van Gaans maakte een jurk die een grote Colombiaanse lelie bevatte. "Ik vind de natuur vaak mooier dan dingen die door mensen gecreëerd zijn," legt ze uit. "In de natuur is alles uniek; geen twee dingen zijn hetzelfde."

 

Hoogtepunt

Creativiteit en inspiratie alleen zijn echter niet voldoende, besloot Van Gaans al jong. Na de creatieve opleiding aan de vrije school koos zij daarom voor een meer praktische opleiding: de MTS mode en kleding in Utrecht. Enkele jaren later liep ze stage bij de Vlaamse ontwerper Bernhard Wilhelm, waarna ze in 2004 afstudeerde aan het Fashion Institute Arnhem, met een catwalkshow tijdens de Haute Couture Week in Parijs. Haar werk werd opgenomen in tentoonstellingen van musea en was te zien bij een internationale modewedstrijd in Italië en -met hulp van de Dutch Fashion Foundation- in New York. Tot op dat moment had ze nog niet de ambitie om voor zichzelf beginnen, maar na haar mastersopleiding was dat veranderd: "Ik merkte dat mensen het heel bijzonder vonden wat ik maakte. Mijn werk werd zo goed ontvangen dat ik me ineens afvroeg: 'Waarom begin ik eigenlijk niet voor mezelf?'"

Het voorlopige hoogtepunt van dat besluit, was onlangs te zien tijdens Prelude, een show tijdens de Amsterdam Fashion Week waarin de Dutch Fashion Foundation drie van haar ontwerpers in de schijnwerpers zette. De zomercollectie Carrousel of Dreams, die bestond uit bijzondere en uiterst vrouwelijke kleding, werd positief ontvangen door publiek en pers. Ook zelf is ze er tevreden over: "Carrousel of Dreams is een collectie waar ik volledig achter kan staan. Misschien is het wel het beste dat ik ooit heb gemaakt."

Zoals het ambitieuze mensen betaamt, heeft Van Gaans het volgende doel alweer in zicht. Ze wil haar label internationaal op de kaart zetten. En dan bedoelt ze niet uiteindelijk, maar meteen: "Ik streef ernaar om binnen een jaar zover te zijn," zegt ze daadkrachtig. Om daar vervolgens relativerend aan toe te voegen: "En als dat niet lukt binnen die termijn, dan duurt het maar wat langer." Over of het haar lukken zal, twijfelt ze echter niet. Het woord opgeven komt in haar vocabulaire niet voor. "Misschien komt dat door mijn sterrenbeeld: Stier," zegt ze. "Ik ben van nature een doorzetter."

 

 

FUvakblad
Mada van Gaans
madavangaans