• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Ilja Visser opgenomen in Parijse couture kalender

Ilja Visser opgenomen in Parijse couture kalender

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Ontwerpster Ilja Visser is verkozen tot een van de gastleden van de officiële Parijse couture kalender. Naast Visser is ook Ulyana Sergeenke opgenomen in de lijst. Dat meldt het Franse modeorgaan Chambre Syndicale de la Haute Couture.

Visser staat voor het eerst met een officiële vermelding op de Parijse couturelijst en zal in juli haar couture collectie vertonen in Parijs. Ontwerpers Viktor & Rolf, Jan Taminiau en Iris van Herpen gingen haar al voor. “Een vermelding op de kalender zal veel deuren openen,” zegt Visser in de Telegraaf. “Ik verwacht een groter publiek te bereiken. Dat is geweldig, maar tegelijkertijd zorgt het ook voor meer druk. Ik heb diverse shows in Amsterdam gegeven en twee keer eerder in Parijs, maar voor mijn gevoel is de show die ik in juli in de achtertuin van de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs ga geven pas voor het 'echie'.”

Visser: ‘Erkenning van Chambre is een groot compliment’

Het was niet eenvoudig om op de officiële lijst te komen. De Chambre staat bekend als ‘de bewaker’ van de Franse mode. Een plaatsje is slechts voor een select gezelschap ontwerpers weggelegd, zoals Viktor & Rolf, Valentino, Armani, Chanel en Dior. Wie op de lijst wil komen moet veel talent en vooral veel geduld hebben. Het was dus groot nieuws voor Visser toen ze hoorde dat op de befaamde lijst kwam. “Toen de Chambre mij benaderde om te vertellen dat ik was toegelaten, kon ik het niet geloven. Ik heb er de hele nacht van wakker gelegen. Dat zo'n instituut mij erkent is echt een heel groot compliment,” vertelt ze aan de Telegraaf. Ze probeerde al eerder om op de felbegeerde lijst te komen, maar werd toen afgewezen. "De toelating is heel streng. We moesten een uitgebreid boek met alle in's en out's van het merk inleveren. De Chambre bestudeert alles en kijkt of je bedrijf organisatorisch klaar is."

De ontwerpster, die haar atelier in Amsterdam heeft gevestigd, maakte al eerder haar couture-debuut in Parijs. Ook showde ze al eerder in Amsterdam en New York. Visser timmert inmiddels al zo’n tien jaar aan de weg als ontwerper en laat weten ‘klaar te zijn voor de volgende stap’. Vorig jaar werden de ontwerpen van Visser nog opgepikt door de stylisten van Lady Gaga.

Ilja Visser studeerde aan de modeacademie ArtEZ en deed de postdoctorale opleiding Fashion Institute Arnhem (FIA). Tijdens haar studie liep ze stages bij Donna Karan en Maria Cornejo. In 2005 lanceerde ze haar couturelijn ‘Ilja’. Na het succes van haar couturecollectie lanceerde ze in 2006 haar prêt-a-porter lijn ‘Ready to Fish’. Drie jaar later richtte Visser haar eigen modehuis op onder de naam Ilja Visser Group, die gevestigd is aan de Prinsengracht in Amsterdam. De winkel met de collectie Ready to Fish richtte ze in 2010 op. Visser ontving in 2011 de Mode Stipendium Award van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor haar innovatie en talent.

Ilja Visser