• Home
  • Nieuws
  • Retail
  • In beeld: Perry Sport en Aktiesport door de jaren heen

In beeld: Perry Sport en Aktiesport door de jaren heen

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Retail

Met het recente faillissement van Unlimited Sports Group (USG) komt nu ook het einde van Perry Sport en Aktiesport erg dichtbij. Maar er zouden al gegadigden in de running zijn voor de USG winkels. FashionUnited zet het ontstaan van beide sportwinkels op een rij.

Perry Sport

Hoewel Perry Sport nu bekend staat als sportwinkel is het zo niet begonnen. In 1866 werd de eerste vestiging van Perry Sport, toen nog Perry & Co, in Amsterdam geopend door de familie Verster. Toen was het een klein warenhuis waar je terecht kon voor huishoudelijke artikelen.

In de jaren ‘20 werden er steeds meer warenhuizen geopend. Om de concurrentie een stap voor te zijn ging Perry & Co zich focussen op reizen en sport. Na de Tweede Wereldoorlog groeide het warenhuis uit tot een sportwinkel.

Een interessant weetje: Perry Sport heeft de Nederlandse versie van Monopoly ontwikkeld. Voor de Tweede Wereldoorlog verkocht Perry&Co alleen de Engelse versie, maar toen tijdens de oorlog de import van spellen stil kwam te liggen besloot de toenmalige directeur Frederik Verster een Nederlandse versie van Monopoly te maken. De steden en straatnamen hadden allemaal op de een of andere manier iets met Perry&Co te maken. In de meeste straten zat een vestiging van de Perry. Ook waren er straten waar zich winkels bevonden die Monopolylicenties hielden of waar magazijnen van Perry&Co waren gevestigd. De Nederlandse versie van Monopoly was de eerste ter wereld waar straten uit verschillende steden werden gebruikt.

In 1959 koopt de Bijenkorf Perry & Co over van Willem Verster. Een jaar later voegt het warenhuis de sportwinkel samen met de winkel van Leo van der Kar. Hierdoor wordt Perry & Co, onder de nieuwe naam Perry van der Kar, de meest professionele sportwinkel van Nederland.

Perry van der Kar en Sporthuis Centrum zijn beide in handen van de Bijenkorf, die besluit in 1978 de twee ondernemingen samen te voegen: Perry Sport is geboren. In 1984 neemt V&D Perry Sport over van de Bijenkorf.

Sinds 2006 is Perry Sport onderdeel van Unlimited Sports Group (USG). De sportketen blijft verbonden met V&D in 2011 worden er shop-in-shops geopend in verschillende vestigingen van het warenhuis.

Aktiesport

In 1983 opende Aktiesport de eerste vestiging in Gouda. Het idee was om bekende sportmerken voor de goedkoopste prijs aan te bieden. In 2005 opende de sportketen zijn honderdste winkel en in 2008 steeg dat aantal naar 150 winkels.

Aktiesport heeft ook 2 XL-stores, in Amsterdam en Rotterdam. Inmiddels heeft Aktiesport ruim 180 vestigingen in Nederland en 128 shop-in-shops filialen in de Scapino. Alleen hebben de nieuwe eigenaren van Scapino geen belangstelling voor Aktiesport.

Eind oktober volgde de opening van een flagshipstore aan de Niewendijk in Amsterdam. Neem een kijkje in de winkel.

Op 6 februari 2016, twee weken voor het faillissement, heropende Aktiesport hun tweede flagshipstore volgens nieuw concept aan de Kalverstraat.

Beeld: Perrysport.nl, Perry Sport Facebook, Wikimedia Commons, Aktiesport


In Beeld