• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • In het spoor van een trend: mannen in rokken

In het spoor van een trend: mannen in rokken

Door Jayne Mountford

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Beeld: Burberry/Molly Goddard/Louis Vuitton

In Fiji, Myanmar en Bhutan dragen mannen rokken. In Griekenland is het zelfs een integraal onderdeel van het militaire uniform. Nergens heeft een rok echter een grotere culturele betekenis dan in Schotland, waar het kledingstuk gedragen wordt als Schotse kilt.

De geschiedenis van de Schotse kilt

Volgens de blog Macgregor and Macduff werd er voor het eerst een melding gemaakt van kilts in 1538. In die tijd was een kilt een lang kledingstuk dat de féileadh mor of ‘de grote kilt’ werd genoemd. Het was een ongetailleerde lap stof van vijf meter die om het middel werd gewikkeld en waarvan het overtollige materiaal over de schouder werd gedrapeerd. Pas aan het begin van de 18e eeuw ontstond kilt op knielengte die we vandaag de dag kennen. In de loop der tijd identificeerden verschillende clans zich met specifieke tartan ruitjes en kleuren.

Beeld: via Macgregor and Macduff

De moderne tijd

Jean Paul Gaultier wordt gezien als de eerste ontwerper die rokken voor mannen op de catwalk toonde. Ze werden voor het eerst gepresenteerd als onderdeel van zijn collectie Et Dieu Créa l'Homme (En God schiep de mens) in 1985. Een wijde pantalon met overslag creëerde de illusie van de rok, wat het concept van ‘mannelijkheid uitdaagde en stereotypes op het gebied van kleding met een kritische blik benaderde’, volgens zijn website.

In recente seizoenen

Ongetwijfeld als gevolg van de samensmelting van gendernormen, zijn er in de afgelopen seizoenen op veel catwalks rokken voor mannen getoond. Hier zijn enkele van de beste:

Herfst-winter 2021 Catwalk Collecties

Burberry

Beeld: via Burberry F/W21

Voor de Burberry herfst-winter 21 mannencollectie toonde Riccardo Tisci een reeks rokken en kilts, meestal over broeken heen, en een verscheidenheid aan jasjes en mantels ontworpen met de 'Britse stijl' in het achterhoofd. Het was een thema dat hij voor FW22 verder uitwerkte, met de nadruk op het erfgoed van het merk Burberry.

Beeld: via Burberry FW22

Louis Vuitton

Beeld: via Louis Vuitton FW21

Virgil Abloh's presentatie 'Ebonics' mengde Amerikaanse klassiekers met andere wereldwijde invloeden, waaronder geruite kilts en rokken onder pakken die als jas gedragen worden.

Molly Goddard

Beeld: Molly Goddard FW21

Goddard showde een Royal Stewart tartan kilt, gedragen door model Lucas Chancellor met een Fair Isle trui met een wit overhemd en colbert, aangevuld met sokken en 'creepers'.

Herfst/Winter 2022 Catwalk Collecties

Off-White

Beeld: Off-White FW22

Virgil Abloh's postume show 'Spaceship Earth,' waarbij look 14 werd gedragen door Gyuhyun Kim, was een opvallende combinatie van een 'shacket' en jas met een geplooide rok over een broek - alles in zwart en groen tartan.

Jan Jan Van Essche

Beeld: via Jan Jan Van Essche FW22

Voor look 8 toonde de Antwerpenaar Jan Van Essche een geplooide rok over grijze denim jeans onder een jasje met een gebreide trui en beanie.

Dolce & Gabbana

Beeld: via Dolce & Gabbana FW22

Look 55 was een oversized rokkostuum met pied-de-poule-motief, gedragen in combinatie met een logo-T-shirt en rubberen laarzen.

Gucci

Beeld: Gucci FW22

Alessandro Michele presenteerde een collectie in samenwerking met Adidas. Look 39 was een gestreepte sportjas, zwarte lederen das en blauw hemd, gedragen met een gele tartan kilt die over een joggingbroek gedragen wordt. De accessoires combineren Gucci- en Adidaslogo's en andere details.

Y/Project

Image: Y/Project FW22

In de collectie van Glenn Martens voor Y/Project was look 44 te zien: een jasje van denim en shearling onder een zilveren nylon gewatteerde donsjas en een donkere denim rok met zijsplitten, over leren laarzen.

Egonlab

Beeld: Egonlab FW22

Look 23 van Florentin Glemarec en Kevin Nompeix van Egonlab bestond uit een jasje, kilt en broek in een neutraal gekleurde ruit.

DSquared2

Beeld: DSquared2 FW22

Uit de collectie van Dean en Dan Caten die zij 'Hippy Hiker' noemden, kwam een bohemienachtige gelaagde look: een geborduurde pullover getoond over een paar ‘destroyed’ jeans en split van een lange kilt.

Buiten de catwalk

Mark Bryan, die zichzelf identificeert als hetero cis-man, fotografeert zichzelf elke dag in een rok en op hakken. Hij heeft momenteel 660-duizend volgers op Instagram (markbryan911). Nog een bewijs voor het feit dat rokken voor mannen de mode aan het veroveren zijn: de vele optredens van grote beroemdheden die rokken dragen. Pete Davidson, Machine Gun Kelly, Harry Styles, Bad Bunny, Diddy en Lil'Nas X maken deel uit van deze lijst. En niet te vergeten, de zeer mannelijk ogende Oscar Isaac. Isaac haalde de krantenkoppen bij een vertoning van 'Moon Knight' in Londen, gekleed in een grijs geplooid rokkostuum van Thom Browne. Alle voorspellingen wijzen erop dat de aanwezigheid van de mannenrok of kilt elk seizoen exponentieel zal groeien.

Dit artikel is eerder verschenen op FashionUnited.UK. Vertaling en bewerking van het Engels naar het Nederlands: Eugenia Melissen Ferrer.

Trends