Veertien Indiase leveranciers van detailhandelsconcern Vendex KBB houden zich niet aan geldende milieu- en arbeidsregels. Als gevolg daarvan is het rivier-, grond-, drink- en irrigatiewater in de Indiase Tirupur-regio, waarvan bijna een miljoen mensen gebruik maken, dermate verontreinigd met chemicaliën dat het ongeschikt is voor elk gebruik. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de onlangs opgerichtte consumentenorganisatie Goede Waar & Co, die zich bezighoudt met de herkomst en productiewijze van voeding en kleding.

Vijf Indiaase verf- en bleekfabrieken en negen kledingfabrikanten die stoffen en kinderkleding leveren aan Nederlandse retailers werden onderzocht. "Het onderzoek richtte zich op leveranciers aan Vendex KBB, omdat die marktleider in Nederland is", aldus M. Simons van Goede Waar & Co. In het rapport staat te lezen dat de omstandigheden in de fabrieken veel te wensen overlaten en dat de sanitaire voorzieningen belabberd zijn, het klimaat ongezond is en dat veiligheid een zeer lage prioriteit heeft.

Vendex KBB heeft een gedragscode voor verantwoord ondernemen. Een woordvoerster van het bedrijf reageerde tegen het ANP dat het concern zijn best doet om leveranciers aan de normen te houden, maar dat die blijkbaar niet overal worden nageleefd. "Wij kunnen in dit geval niet precies nagaan wie dat zijn, omdat Goede Waar geen namen van de fabrieken en de exacte locaties geeft." De consumentenorganisatie maakt de namen niet bekend om de ondervraagde werknemers, vakbondsleiders en boeren niet in problemen te brengen. Goede Waar & Co is een brievenprotestactie tegen Vendex KBB gestart waarmee de organisatie een duidelijker beleid van het concern eist.

 

 

 

 

 

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN