• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Individuals stopt tijdelijk: “We gaan ons klaarmaken voor een duurzame mode industrie”

Individuals stopt tijdelijk: “We gaan ons klaarmaken voor een duurzame mode industrie”

Door Marjolein Stormezand

bezig met laden...

Mode

Voor de laatste keer werd deze week door studenten van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) hun Individuals-collectie in Amsterdam gepresenteerd; een hommage aan alle Individuals-collecties van de afgelopen jaren. Het instituut trekt nu tien maanden uit om na te denken over een nieuwe koers en het programma op zo’n manier in te vullen dat studenten worden klaargestoomd voor een duurzame industrie.

24 generaties geleden begon AMFI het label Individuals met als doel de studenten fashion & branding, fashion management en design alvast een voorproefje te geven op het bedrijfsleven. De gehele collectie, van tekentafel en productie tot aan marketing en verkoop, werd binnen een half jaar door een groep studenten gerealiseerd. “Dit was altijd een erg succesvol en nodig onderdeel van het schoolprogramma, maar het is nu aan herstructurering toe”, zegt opleidingscoördinator Charlotte Lokin tijdens de presentatie van Individuals generatie 24. Normaal zou de collectiepresentatie een startsignaal zijn voor de nieuwe generatie om het stokje over te nemen. Wat er nu gaat gebeuren ligt nog helemaal open.

Individuals reconstruct

“We moeten het programma zo herdefiniëren dat het aansluit op de huidige tijdsgeest en een duurzamere industrie”, verklaart Lokin de tijdelijke stop. “Dit was de laatste show die we in deze vorm hebben laten zien. We hebben besloten Individuals opnieuw uit te vinden. Reconstruct, noemen we dit. Een periode waarin de studenten samen met docenten gaan nadenken over hun rol en blauwdruk in een industrie die meer dan tachtig miljard kledingstukken wereldwijd produceert. Het doel van de ‘sabbatical’ is het toewerken naar een duurzaam modemerk, iets waar de opleiding en toekomstige ontwerpers veel waarde aan hechten.”

Lokin benadrukt dat de herdefiniëring niet iets is wat van bovenaf wordt opgelegd maar juist in samenspraak met de studenten gebeurt. “We hebben na afloop van het Individuals-project altijd gevraagd om feedback van onze studenten. Dit is het startkapitaal en de input waarmee we gaan beginnen. En dan hebben we natuurlijk de docenten die ook allemaal ervaring hebben opgedaan de afgelopen jaren. Samen moeten we kijken wat kunnen we doen om het Amfi onderwijs te verbeteren om het beter op het bedrijfsleven te laten aansluiten.”

Productieproces

”Deze verbeteringen gaan verder dan alleen nadenken over het materiaalgebruik”, zegt Lokin. “We hebben de afgelopen seizoenen steeds meer duurzame eisen gesteld aan het label. Maar in alle eerlijkheid is het programma nog afgestemd op de oude mode-industrie: productie in China, een catwalk in Europa en een voorraad op zolder. Dat is niet meer van deze tijd. Het nieuwe programma heeft als doelstelling geen voorraden meer op te bouwen. Het productieproces moet drastisch veranderen. Hoe kun je bijvoorbeeld op aanvraag produceren? Dat is een eerste probleem waar studenten een antwoord op moeten gaan vinden.”

De modeopleiding begon in 2006 met Individuals volgens het ontwerpprincipe kwaliteit boven kwantiteit. Nu de productie van kleding in 15 jaar tijd meer dan tweemaal verdubbeld zijn, is er meer behoefte dan ooit aan transparantie in de mode-industrie. Consumenten eisen dit ook en AMFI wil hieraan bijdragen. Over tien maanden zal AMFI het nieuwe programma presenteren

Over Individuals AMFI

Individuals is een Nederlands modemerk en een project van AMFI waar studenten alvast ervaring kunnen opdoen met het neerzetten, ontwerpen en voeren van een merk. Door het ontwikkelen van nieuwe duurzame processen hoopt het merk een pionier te zijn in het modeveld.

Video: AMFI-studenten als sweatshop werknemers

Beeld: Team Peter Stigter

AMFI
Generatie 23
Individuals