• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Insecten en metamorfoses inspireren Spijkers & Spijkers

Insecten en metamorfoses inspireren Spijkers & Spijkers

Door Anne Buis

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode |REVIEW

Van crêpe blousejes met keverprint, tot glimmende keverbroches en een uitvergrote keverpatroon op een avondjurk: de nieuwste collectie van SIS by Spijkers & Spijkers ging over insecten. In een bomvolle Gashouder toonden zij hun nieuwste herfst-/wintercollectie ’15-’16.

De zussen Truus en Riet Spijkers lieten zich voor hun nieuwste collectie inspireren door twee boeken die over insecten gaan. Allereerst Metamorhosis van Franz Kafka (de collectie heet MetamorphoSIS, verwijzend naar het boek en het label zelf), waarin de hoofdpersoon Gregor Samsa op een ochtend ontwaakt als een reusachtig insect. Maar ook ‘Erik of het klein insectenboek’ was inspiratie; het vertelt het verhaal over kleine Erik die een metamorfose ondergaat als hij in een schilderij belandt en zich tussen levensgrote insecten begeeft. De zussen vertaalden het naar hun eigen beeldtaal: grafisch, elektronisch, robotachtig en heldere kleuren. Het resulteerde in een vrolijke heldere collectie met rood, blauw, geel en zwart.

De kever komt veelvuldig terug in verschillende vormen; van een kleine als over all-print op een semitransparante blouse tot een uitvergroot grafisch beeld op een wollen trui. De avondjurken in Japanse crêpe zijn eveneens voorzien van insect-motieven, maar dan gestyled tot een grafisch lijnenspel dat doet denken aan het modernistische werk van De Stijl. Maar ook comfortabele sweaters en T-shirts met keverprint komen voorbij.

Wie zich verheugde op het heldere kleurengebruik van de zussen Truus en Riet Spijkers, moest overigens wel geduld hebben. De show van SIS by Spijkers & Spijkers opende met verschillende looks in zwart-wit, waarbij grote en kleine ruitpatronen met elkaar gecombineerd werden. Het is een verwijzing naar de ‘denkbeeldige kaders van ons bestaan’, laten de zussen Truus en Riet Spijkers weten. Driekwart pantalons in groffe ruit worden gecombineerd met donkere blousejes met fijnere ruit, evenals comfortabele plissé cirkelrokken met een sweater. De gouden brilmonturen geven de looks een jaren zeventig-tintje. Pas halverwege de show maken de jasjes en pantalons in zwart-wit ruitpatroon plaats voor elegante zijden jurken met cirkelrok met contrasterende ceinturen. De kettingen met keverhangers verwijzen al naar de keverprint die later zijn intrede doet.

Waarom insecten als inspiratie? “Het gaat over vrijheid. Leonardo da Vinci zei ooit: wij zijn alle bannelingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overige zijn insecten", laten de zussen Spijkers in een interview met nu.nl weten.

Veel modeliefhebbers naar SIS by Spijkers & Spijkers

De catwalkshow van SIS by Spijkers & Spijkers werd onder grote belangstelling bekeken. Ook BN’ers als Mental Theo en Fred van Leer waren aanwezig. De Gashouder was overladen vol, er moesten zelfs journalisten uitwijken naar extra bankjes aan het begin van de catwalk. Opvallend is wel het type publiek dat er rondloopt: veelal consumenten, die via Groupon voor 27,95 een ticket hebben gekocht. Een dame zwaait met haar entreekaart en vraagt twijfelend: “Kan ik ook hier op de eerste rij zitten?” Op haar ticket staat rij vier en ze wordt door iemand van de organisatie naar het juiste vak geleid. De eerste rij is bestemd voor journalisten, inkopers en investeerders, maar vanaf rij twee vult de tribune zich met modeliefhebbers. Van moeder met dochters, opa’s en oma’s tot tieners en jonge blogmeisjes die dromen van een baan in de mode.

Foto’s: Peter Stigter

FASHIONWEEK
sis
spijkers&spijkers