Vertegenwoordigers van de Europese Unie en China zijn overeen gekomen dat de invoer van acht van de tien textielcategoriënen waarvoor tot eind 2007 nog quota golden, ook daarna nog wordt gecontroleerd.

Dit om een herhaling te voorkomen van de situatie in 2005 toen wereldhandel werd vrijgegeven en de Europese markt werd overspoeld door textielproducten van Chinese fabrikanten. Hoewel begin 2008 alle resterende textielquota worden afgeschaft zal voor acht producten (onder meer T-shirts, broeken, truien, jurken en beha's) het systeem van 'double checking' in stand blijven. Dat betekent dat voor deze producten nog steeds exportlicenties in China moeten worden aangevraagd welke vervolgens worden omgezet in invoervergunningen in het land van bestemming.

Op deze manier kan de goederenstroom voorlopig nog één jaar in de gaten worden gehouden. Volgens Michele Tronconi van Euratex (de Europese vereniging van kleding- en textielproducenten) is deze overeenkomst de beste manier voor een soepele transitie naar een vrije wereldmarkt. "Als het nodig is kunnen nu snel maatregelen worden genomen en een herhaling van de zomer van 2005 voorkomen worden," aldus de directeur.

 

Related Products

 

Gerelateerd

MEER NIEUWS

 

LAATSTE VACATURES

 

MEEST GELEZEN