• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Invoering leidraad kledingvoorschriften

Invoering leidraad kledingvoorschriften

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

DEN HAAG - Veel scholen hebben behoefte aan informatie over kledingvoorschriften. Daarom heeft Minister van der Hoeven naar alle scholen in Nederland een 'Leidraad kleding op scholen' gestuurd. In deze leidraad wordt uitgelegd welke eisen een school aan de kleding van scholieren mag stellen.

De laatste tijd was er veel publiciteit rond scholen die hun leerlingen verboden gezichtsbedekkende kleding of een hoofddoek te dragen. De leidraad van het Ministerie van OCW moet uitsluitsel geven over wat wel en niet mag. Het dragen van gezichtssluiers is volgens de leidraad toegestaan, tenzij de school gegronde bezwaren heeft. Een verbod is bijvoorbeeld geoorloofd, als het noodzakelijk is om goed onderwijs te geven. Ook tijdens stages kan een school het dragen van een gezichtssluier verbieden.

Scholen mogen kledingstukken die bepaalde ideeën uitdragen, zoals T-shirts met leuzen, niet verbieden. Ook kleding die met extreem-rechtse ideeën geassocieerd wordt, zoals bomberjacks en legerlaarzen zijn toegestaan, mits de kleding geen onrust veroorzaakt. Wanneer een school kledingvoorschriften oplegt aan haar scholieren, moeten deze worden opgenomen in de schoolgids, het leerlingenstatuut, het studentenstatuut of in de arbeidsvoorwaarden. De medezeggenschapsraad of de universiteitsraad moet hiervoor toestemming geven. © Hilda Rozema

kledingvoorschriften