• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Item van de week: Het windjack

Item van de week: Het windjack

Door Rachel Douglass

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

(v.l.n.r.) Madewell, Na-kd, Lacoste. Credits: FashionUnited Marketplace.

What het is:

Met een geschiedenis die meer dan 500 jaar teruggaat, is het windjack zeker geen 'nieuw' kledingstuk. Maar pas in de jaren 1970 kreeg het kledingstuk de status van een informeel kledingstuk en raakte het meer gemoderniseerd. Als afstammeling van de 'parka' verwijst het windjack meestal naar een isolerend kledingstuk gemaakt van een licht materiaal. Het kledingstuk heeft verschillende pasvormen en is vaak voorzien van details zoals verstelbare zomen, werkkledingachtige zakken, capuchons en waterdichte stoffen. Het wordt meestal geassocieerd met de categorie sportkleding, maar verlegt af en toe de grenzen wanneer het wordt toegepast door modeontwerpers en -merken.

G-Star Raw. Credits: FashionUnited Marketplace.

Waarom je het wil hebben:

Voor het lente/zomerseizoen is het windjack het buitenkledingstuk bij uitstek. Door het kenmerkende gebruik van lichte materialen kunnen klanten het kledingstuk gemakkelijk meenemen op reis of onderweg, zodat ze het bij de hand hebben als het plotseling gaat regenen in de zomer. Het kledingstuk wordt vaak beschouwd als een kledingstuk voor verschillende categorieën, meestal gekoppeld aan sportkleding, maar omdat het steeds meer opduikt in de collecties van vooruitstrevende modemerken, is het de afgelopen jaren een meer trendgebonden item geworden. Dit betekent dat het zowel aantrekkelijk is voor mensen die op zoek zijn naar sportkleding als voor mensen die gewoon graag stijlvolle outerwear dragen, waardoor het een bredere toepassing heeft dan andere weerbestendige kledingstukken.

Blutsgeschwister. Credits: FashionUnited Marketplace.

Waar we het hebben gezien:

Dit blijkt uit zijn prominente aanwezigheid op de SS24-catwalks van mannencollecties, waar het windjack verschillende vormen aannam. Terwijl Rains vasthield aan de traditionele vorm van het silhouet, vernieuwden merken als Givenchy de look door middel van contrasterende gelaagdheden en gedurfde kleurvarianten. Dit gold ook voor Louis Vuitton en Denzilpatrick, met hun grafische patronen, waarbij de laatste meer deed denken aan een trainingsjack uit de jaren 80. Junya Watanabe daarentegen liet zich meer inspireren door de militaire trend en voegde een overdaad aan zakken toe aan de voorkant van het windjack om het nog gebruiksvriendelijker te maken.

Hurley. Credits: FashionUnited Marketplace.

Hoe te stylen:

Omdat het windjack meer een bovenkledingoptie is voor regenachtige zomerdagen, is het in eerste instantie bedoeld als een gemakkelijk te dragen laag die je zonder gedoe overal mee naartoe kunt nemen. Desondanks heeft de toegenomen aanwezigheid van deze look in modieuze collecties ervoor gezorgd dat het ook een op zichzelf staand statement stuk is geworden, waardoor het een stijlvolle toevoeging is aan een outfit die het hele jaar door gedragen kan worden. Kijk naar artiesten als Liam Gallagher voor inspiratie als het gaat om het overnemen van een Britse esthetiek die bekend staat als 'blokecore', of naar beroemdheden als Hailey Bieber en Bella Hadid, die elk een meer vrouwelijke maar alternatieve draai aan het jack geven.

Porsche Design. Credits: FashionUnited Marketplace.

Het windjack, met zijn rijke geschiedenis, is ongetwijfeld een algemeen aanvaard buitenkledingstuk geworden voor de modieuze trendsetters, gedragen door beroemdheden als een statement kledingstuk in plaats van zijn loutere regenachtige dag oorsprong. Het is nu verkrijgbaar in een scala aan kleuren en patronen, en biedt nog steeds functionaliteit aan diegenen die tijdens de warmere maanden behoefte hebben aan een makkelijk in te pakken weerbestendige jas.

Guess. Credits: FashionUnited Marketplace.

Vergelijkbare items die beschikbaar zijn voor (pre)order zijn te vinden in de FashionUnited Marketplace. Je kan ze vinden door op deze link te klikken.

Item van de week