• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Jeans in 2004 weer goed verkocht

Jeans in 2004 weer goed verkocht

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

De Nederlandse consument heeft vorig jaar vooral grote belangstelling voor spijkerbroeken aan de dag gelegd. Hij kocht jeans in alle soorten en maten, terwijl baby- en kinderkleding voor een aanzienlijk deel op de schappen bleef liggen. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van de modemonitor die gebaseerd is op cijfers van zeshonderd kledingwinkels.

Positieve uitschieter was de verkoop van jeans. Er werden in 2004 ruim 6 procent meer spijkerbroeken en -jacks verkocht.
De oorzaak voor de goede resultaten zijn vernieuwingen binnen dit segment. De presentatie van het product, de vele variaties in spijkerbroeken, -jacks en blouses en de hoge omloopsnelheid van collecties en de populariteit bij de consument maakt dat dit product veel en vaak wordt gekocht. De verkoop van baby- en kinderkleding is vorig jaar nadrukkelijk gedaald. De omzet daalde met 6,9 procent. Volgens Mitex is dat geen onverwachte ontwikkeling. "Dat segment heeft de neiging om de wisselingen in de economie te overtreffen. In tijden van hoogconjunctuur zie je grote verkopen, gaat het slecht met de economie dan is er een sterke terugval", aldus Paul te Grotenhuis.

De negatieve trend bij baby- en kinderkleding staat overigens niet op zich. De hele branche heeft een moeizaam jaar achter de rug. Na een sterke omzetdaling in 2003 volgde vorig jaar een verdere teruggang van de verkopen. Damesmode liet een teruggang zien van 0,6 procent, herenmode 0,2 procent en lingerie 0,9 procent. Mitex wijdt deze omzetdaling vooral aan het voorjaarsseizoen. Gedurende de eerste maanden van het jaar kregen vrijwel alle segmenten te maken met flinke omzetdalingen. Pas toen de uitverkoop in zicht kwam, lieten de winkels betere omzetcijfers zien, zo meldt de organisatie. In juni en juli noteerden vrijwel alle segmenten voor het eerst een omzetstijging. Deze positieve tendens zette zich door aan het begin van het najaarsseizoen. Na een teruggang in oktober en november zorgde een goede maand december ervoor dat zowel het najaarsseizoen als het hele jaar 2004 toch nog met een positief gevoel werden afgesloten.

 

Mitex