• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kijken: Vetements maakt statement tegen overconsumptie in etalages Harrods

Kijken: Vetements maakt statement tegen overconsumptie in etalages Harrods

Door Arjan Ranjbar

bezig met laden...

Mode

Een opmerkelijk gezicht voor wie de anders zo piekfijn verzorgde etalages van Harrods passeert: sinds deze week zijn deze namelijk gevuld met rommelige hoopjes kleding. Het Londense warenhuis verwelkomt hiermee cultmerk Vetements, dat sinds dit jaar een plekje heeft op de vrouwenafdeling en vanaf komende week ook op de herenafdeling te vinden is.

De opvallende uitstalling is het werk van de creatieve breinen achter het collectief, de Georgiërs Demna en Guram Gvasalia. De bij elkaar geraapte bergen kledij zijn een aanklacht tegen overconsumptie en wegwerpmode. “Het idee achter deze installatie is om meer bewustzijn te creëren en mensen te blijven herinneren aan het probleem van overconsumptie, in de hoop een eerlijk en oprecht debat op gang te brengen,” aldus Guram Gvasalia in een persbericht.

“Na de olieindustrie is de modebranche de meest vervuilende industrie ter wereld,”zo vervolgt Gvasalia. “Overproductie is één van de grootste problemen van vandaag de dag: meer dan dertig procent van de productie van modemerken wordt nooit verkocht en eindigen op de dump.”

De tentoongestelde kleding is afkomstig van donaties van medewerkers van het warenhuis. Ook het publiek in de Britse hoofdstad wordt opgeroepen om te doneren. De stapels kleding zijn nog tot en met het eerste weekend van maart te bewonderen, waarna alles aan een goed doel wordt geschonken.

Het is overigens niet de eerste keer dat Vetements op deze manier een statement maakt jegens overproductie: het label vulde afgelopen zomer al de etalages van warenhuis Saks Fifth Avenue in New York, en is voornemens het komende jaar nog eens vijftig van dit soort installaties te presenteren in etalages wereldwijd.

Beeld: Harrods

Gvasalia
Harrods
Londen
Overconsumptie
VETEMENTS
Scroll down to read more