• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kleding van wol en zijde niet milieuvriendelijk

Kleding van wol en zijde niet milieuvriendelijk

Door Tessa Guntlisbergen

bezig met laden...

Scroll down to read more

Mode

Hoewel wol en zijde natuurlijke materialen zijn, zijn kledingstukken gemaakt van deze stoffen slechter voor het milieu dan kledingstukken die gemaakt zijn van andere stoffen. Dat blijkt uit onderzoek van onafhankelijke adviesorganisatie CE Delft, uitgevoerd in opdracht van voorlichtingsinstantie Milieu Centraal.

Consumenten die een steentje willen bijdragen aan een beter milieu, kunnen volgens het onderzoek beter kiezen voor synthetische stoffen als nylon en polyester in plaats van natuurlijke stoffen als wol en zijde. Hoewel die eerste zijn gemaakt uit aardolie, hebben ze minder invloed op klimaatverandering. ”Mensen denken vaak dat natuurlijke materialen de voorkeur hebben boven synthetische stoffen. Maar voor wol en zijde geldt dit juist niet, omdat deze relatief slecht scoren in het maakproces, van het spinnen van de vezel tot het verven van de stof,” zegt Kirsten Palland, woordvoerder van Milieu Centraal.

Voor de productie van wol is veel land en water nodig en ook komen er veel bestrijdingsmiddelen aan te pas. Ook in de zijde-industrie worden grote hoeveelheden water verbruikt. Het productieproces is inefficiënt, wat een negatieve invloed heeft op het klimaat. Van beide stoffen is de productie daarnaast dieronvriendelijk, omdat schapen op een ruwe manier van hun wol worden ontdaan en zijderupsen levend gekookt.

Gerecycled katoen is het milieuvriendelijkste materiaal, omdat het wordt gemaakt van afgedankte stoffen. Bovendien blijkt uit het onderzoek dat consumenten hun kleding beter in een kledingbak dan de afvalbak kunnen gooien, omdat het dan rechtstreeks de verbrandingsoven ingaat. Het grootste verschil kunnen ze volgens Palland echter maken door langer met hun kleding te doen. “Voorkom impulsaankopen, slow fashion heet dat,” aldus Palland.

wol
zijde