• Home
  • Nieuws
  • Mode
  • Kledingindustrie Sri lanka mag profiteren van EU

Kledingindustrie Sri lanka mag profiteren van EU

Door FashionUnited

bezig met laden...

Scroll down to read more

Sri Lanka zou in aanmerking kunnen komen voor het GSP plus systeem van de EU. Met het Generalized System of Preferences plus programma hebben landen belastingvrije toegang tot de West-Europese markt. Het GSP plus systeem, dat nu wordt afgerond door de EU, is bedoeld voor zwakkere economieën. De looptijd van het programma is drie jaar. Naar verwachting zullen de afspraken lopen tot 2008.

Pakistan en India probeerden al om in aanmerking te komen voor het GSP plus programma van de EU. Zonder succes, want beide landen konden niet voldoende aantonen een versnipperde en verzwakte economie te hebben. Een ander criterium is dat de producten van GSP landen minder dan één procent van de totale import in de EU moeten uitmaken.

India houdt wel de voordelen die verbonden zijn aan het normale GSP programma. Daarbij is sprake van handelsvoordelen, maar is er geen belastingvrije toegang. Sri Lanka is in hoge mate afhankelijk van de export van textiel en stoffen. Meer dan de helft van de totale exportopbrengst is afkomstig van de textielsector. De Europese Unie consumeert een vijftigste deel van de export van ontwikkelingslanden. Van alle import in de EU is veertig procent uit deze landen afkomstig.

Economie